علائم دیسک کمر-فیزیوتراپی شریعتی-دکتر رضایی
یکی از مشکلات بسیار مهم و شایع در ناحیه کمر دیسک کمر و اختلالات آن می باشد روش های بالینی و متعددی برای تشخیص این عارضه مهم وجود دارد در این مقاله به بحث و بررسی نشانه ها و علائم دیسک کمر می پردازیم.

علائم دیسک کمر چیست؟
با توجه به اینکه در مقالات قبلی در مورد دیسک کمر و اختلالات آن و تقسیم بندی آنها صحبت شد در این مقاله سعی بر آن شده تا علائمی که به لحاظ بالینی در افراد دچار دارای دیسک کمر با آنها مواجه می شوند مورد بررسی قرار گیرد.
درد دیسک کمر به کجا می زند؟
برخی از نشانه های دیسک کمر شامل موارد زیر است :
- درد موضعی ناحیه کمر که با فعالیت بدنی تغییر پیدا می کند.

- دردهای انتشاری در ناحیه باسن یا گلوتئال ها و همچنین انتشار آن تا ساق پا
درگیری سومین ریشه عصبی L3 کمر که در شکل زیر ملاحظه می کنید ناحیه سیاه رنگ درد یا بی حسی یا مور مور را نشان می دهد.

مسیر بی حسی درد و یا مورمور شدن در درگیری چهارمین ریشه عصبی کمر L4 در دیسک های کمری

مسیر بی حسی و درد در درگیری پنجمین ریشه عصبی کمری L5 در دیسک های کمر

مسیر بی حسی و مورمور شدن اولین ریشه ساکروم یا خاجی S1 در درگیری دیسک های کمر

- سندروم کودا اکوینا که بین ۱ تا ۱۰ درصد موارد را شامل میشود برخی از موارد این سندروم شامل دردهای دو طرفه و همچنین ضعف در اندامهای تحتانی و بی حسی در ناحیه نشیمنگاه و یا اختلالات روده ای و مثانه ای می باشد.

نکته
توجه به عکس های سیاه و سفید بالا و عکس رنگی ماقبل آن ها این سوال را در ذهن خواننده ایجاد می نماید که تفاوت های ایجادی در مسیر درد های نمایش داده شده ریشه های مشخص در چیست؟
در پاسخ به این سوال مهم قابل ذکر است که درماتوم ها که همان مسیر های حسی نشان داده شده به صورت رنگی و یا سیاه و سفید در عکس های نمایش داده شده به صورت تقریبی بوده و در انسان ها متفاوت است و حتی برخی از این مسیرهای حسی همپوشانی یا overlap دارند.
یافته های بالینی و تستهای تشخیصی در دیسک کمر
برخی از این تست ها شامل تست های نورولوژیکی و قدرت انقباضی عضلات را شامل می شود شایع ترین درگیری ها را در زیر می توانید ملاحظه نمایید.
- درگیری ریشه سوم کمری یا L3 : در این درگیری ضعف در ابداکشن هیپ وجود دارد.
- درگیری ریشه چهارم کمری یا L4 : در این درگیری ضعف در اکستنشن یا باز شدن زانو ایجاد شده که سهم ریشه چهارم کمری از ریشه سوم به مراتب بیشتر است همچنین در درگیری این ریشه رفلکس تاندون پاتلا کاهش پیدا میکند.
- درگیری ریشه پنجم کمری یا L5 : در این درگیری ضعف در دورسی فلکشن در مچ پا وجود داشته که سهم پنجمین ریشه کمری از چهارمین ریشه کمری به مراتب بیشتر است. تست بالینی این ریشه کمری این است که از بیمار میخواهیم روی پاشنه ها به نحوی که پنجهها تماس با زمین نداشته باشد راه برود. تست بالینی دیگر شامل ضعف در عمل اینورژن مچ پا می باشد. همچنین ضعف در عضله اکستانسور هالوسیس لانگوس EHL که از طریق دستی توسط آزمونگر انجام می شود. تست دیگر شامل ضعف در ابداکشن هیپ در حالت به پهلو دراز کشیده می باشد در این حالت از بیمار می خواهیم که اندام تحتانی خود را به ابداکشن بر خلاف جاذبه ببرد ( برای تست پنجمین ریشه کمری )
- درگیری ریشه اول ساکروم یا S1 : در این حالت عمل پلانتار فلکشن در مچ پا با ضعف همراه است از بیمار میخواهیم روی یک پا تعداد ۱۰ مرتبه به روی پنجه بیاید. همچنین کاهش رفلکس تاندون آشیل در این بیماران وجود دارد.
لطفا جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه فرمایید