گرفتگی ها کرامپ ها و اسپاسم های عضلانی چیست؟
گرفتگی های عضلانی در بیشتر مواقع به صورت غیر ارادی ناگهانی با انقباض گروهی از عضلات که به خصوص در ساق پا به وجود میآید ایجاد میشود.
در اغلب موارد این گرفتگی ها می تواند هنگام شب یا در حین خواب به وجود بیاید.
دردهای حاصله می توانند ساعت ها و ماهها همراه بیمار بوده و یا با درگیری های میکروسکوپی
دردهای مزمن ای را در نواحی مختلف ایجاد نمایند.
تمرینات طولانی مدت , کاهش توانایی های بدنی و به صورت ویژه تمرینات در هوای گرم می تواند منجر به این نوع گرفتگی های ساق پا و کرامپهای عضلانی شود.
علائم و نشانه های گرفتگی ها کرامپ ها و اسپاسم های عضلانی چیست؟
این علائم به طور عمده میتواند شامل دردهای عضلانی در کنار سفتی ها و احساس سنگینی در عضلات را شامل شود که به خصوص در عضله ساق یا دوقلو ایجاد می شود.
عوامل ایجادگرفتگی ها کرامپ ها و اسپاسم های عضلانی کدام است؟
به طور عمده استفاده بیش از حد از عضلات ، دهیدراسیون یا کمبود مایعات و الکترولیت ها ، کشیدگی های عضلانی و در موارد خاص بدون علت نامشخص می باشد.
هرچند که گرفتگی های عضلانی معمولاً بدون آسیب های شدید می باشد ولی در بعضی مواقع می تواند مداخلات پزشکی را در بر داشته باشد و نیاز است تا در اینگونه موارد پزشک متخصص و فیزیوتراپیست برای درمان این نوع بیماریها اقدام نمایند.
در مواردی که خونرسانی به صورت کامل در عضلات ساق ایجاد نشود میتواند سبب کرامپهای عضلانی و دردهای حاصله از آن شود در این گونه مواقع لازم است تمرینات ورزشی و فعالیتهای بدنی محدود شده و با مراجعه به متخصص مربوطه درمان را سریعاً اقدام نمود.
در بعضی از مواقع درگیری های عصب به خصوص در ناحیه ستون فقرات کمری و تنگی اعصاب مربوطه میتواند باعث درد ها و کرامپ های عضلانی در ساق شود در این گونه موارد با ایستادن ها و طولانی مدت راه رفتن ها می تواند درد بیمار افزایش یافته و به تبع آن مشکلاتی را در ساق پا تظاهر نماید با توجه به اهمیت این که گرفتگیهای عضلانی و فشردگی های عصب در ناحیه کمر به لحاظ اهمیت درمان مهم بوده لازم است در این گونه موارد از فعالیتهای بدنی پرهیز نموده و به فیزیوتراپی و پزشک متخصص مراجعه نمود.
مواد معدنی اهمیت بسیار مهمی در فرآیند فعالیتهای بدنی و متابولیسم بدن را ایفا می نمایند از جمله مواد معدنی بسیار مهم که منجر به کرامپهای عضلانی به خصوص در ساق ها می شوند کمبود یون پتاسیم کلسیم و منیزیم در خلال فعالیتهای بدنی می باشد که لازم است در فعالیت های بدنی به خصوص در فصول گرم سال به این گونه موارد توجه نموده و با استفاده از مایعات حاوی الکترولیت های ذکرشده جبران الکترولیت های از دست رفته انجام شود نکته بسیار مهم این است که بعضی مواقع ممکن است در مداخلات استفاده از داروهای ضد فشار ممکن است که بعضی از این مواد معدنی از بدن تخلیه شود که آنها در کاهش فشار بوده و لازم است توسط مایعات معدنی جبران آنها شود.
موارد خطر ساز گرفتگی ها کرامپ ها و اسپاسم های عضلانی
عوامل مهم دیگری می توانند در ایجاد کرامپ های عضلانی خطر ساز بوده و در این گونه افراد باید توجه بیشتری شود.
افراد مسن تر به لحاظ توانایی های کمتر بدنی بیشتر در معرض خطر اینگونه گرفتگی های عضلانی ناشی از موارد فوق می باشند و لذا لازم است تا از انجام فعالیت های شدید در اینگونه دامنه سنی بالا پرهیز نمایند.
افرادی که دچار خستگی و یا از دست دادن آب بدن شدهاند به خصوص در هوای گرم یا در فعالیتهای ورزشی پرفشار بیشتر در معرض این گونه خطر ها هستند.
زنان باردار بیشتر می توانند در خطر کرامپ های عضلانی قرار بگیرند.
افرادی که دچار دیابت یا اختلالات عصب اختلال کبد و یا بیماریهای تیروئیدی می باشند بیشتر در معرض کرامپ های عضلانی و اسپاسم ها قرار می گیرند.
افرادی که در محیط های پر استرس می باشند بشتر مستعد این نوع درگیری می باشند.
- کار با کامپیوتر و گوشی های همراه
شرایط فیزیکی بدن حین کار با رایانه و تلفن های همراه بعلت طولانی بودن آن و وضعیت نامناسب بدنی حین انجام آن می تواند عامل مهمی در ایجاد این اختلالات شود.
پیشگیری از ایجاد گرفتگی ها کرامپ ها و اسپاسم های عضلانی
از از دست رفتن آب بدن پرهیز نمایید با استفاده منظم آب و الکترولیت های ایزوتونیک میتوان مواد الکترولیت های از دست رفته را جبران نموده و از ایجاد خستگی های ناشی از کمبود مواد معدنی پرهیز نمود استفاده منظم آب و الکترولیت ها در خلال فعالیتهای بدنی ضرورت دارد.
در فعالیتهای بدنی عضلات خود را کشش دهید در مواردی که نیاز به فعالیتهای بدنی طولانی مدت دارید در بین فواصل مشخص از انجام فعالیت بدنی دست کشیده و با کشش های منظم فیبرهای عضلانی را که میتوانند در فعالیتهای مشخص دچار اسپاسم شوند را کشش دهید.
انجام ماساژ های درمانی روی عضلات درگیر با پرخون کردن ناحیه می تواند نقش موثری در کاهش میزان گرفتگی های عضلانی به خصوص در فعالیت های شدید ایفا نماید انواع ریکاوری ها مانند استفاده از گرما و سرما در ناحیه عضلات درگیر می تواند کمک موثری را در جهت رفع کرامپ های عضلانی و اسپاسم ها ایفا نماید.
درمان گرفتگی ها کرامپ ها و اسپاسم های عضلانی
موارد زیر می تواند در درمان این عارضه کمک کننده باشد:
- استفاده از داروهای شل کننده های عضلانی تحت نظر متخصصین علوم ورزش
- استفاده از مایعات الکترولیت ها
- تمرینات PNF proprioceptive neuromuscular facilitation توسط متخصص فیزیوتراپی
- انجام نیدلینگ و تکنیک های مختلف آن مانند الکترونیدلینگ در عضلات درگیر بهخصوص عضلات عمقی
می تواند نقش مهمی را در درمان این گونه اختلالات داشته باشد.
لطفا جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه نمایید