استخوان رادیوس یا زند اعلی یکی از استخوان های مهم در دست و اندام فوقانی محسوب میشود یکی از مکانیسم های شکستگی این استخوان افتادن روی دست در حالت کشیده می باشد. با انتقال نیرو در حالت افتادن روی دست این شکستگی ایجاد میشود. روش های متعددی در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی برای درمان این عارضه وجود دارد که با آن ها آشنا می شوید.
یکی از مفاصل بسیار مهم در بدن انسان مفصل آرنج می باشد. آرنج در حقیقت ترکیبی از مفاصل مختلف می باشد که با حرکت های مختلف عملکردهای مختلفی را در زندگی روزمره برای انسان ایجاد می نماید. در شکستگی های آرنج , یکی از شکستگی های بسیار مهم شکستگی سر استخوان رادیوس یا استخوان زند اعلی میباشد که در اکثر موارد با افتادن روی دست ایجاد می شود.
مفصل آرنج شامل دو مفصل می باشد.
در شکل زیر مفصل رادیواولنار فوقانی نیز با بیضی مشکی نشان داده شده است که در آسیب شکستگی سر استخوان رادیوس می تواند دچار محدودیت حرکتی شود. ( محدودیت در سوپینیشن یا چرخش به خارج و پرونیشن یا چرخش به داخل )
که تثبیت کننده نیروهای واروس و روتیشن خارجی میباشد.
تثبیت کننده نیروهای والگوس می باشد.
این نوع شکستگی بیشتر در افرادی که با دست باز و کشیده یا به عبارت دیگر آرنج در حالت اکستنشن و پرونیشن مطابق شکل فوق میباشد ایجاد میشود که نیروی انتقالی میتواند از طریق مچ به سر استخوان رادیوس وارد شود و سبب شکستگی شود.
Terrible Triad شامل :
شکستگی های سر استخوان رادیوس بین یک و نیم تا ۴ درصد کل شکستگی های بدن را شامل شده و حدود ۲۰ درصد از صدمات حاد در مفصل آرنج را شامل شده و حدود ۳۳ درصد از شکستگی های آرنج را شامل می شود. همچنین بسیاری از دررفتگی های شایع آرنج نیز شامل شکستگی های سر استخوان رادیوس میباشد. این شکستگی در زنان بیش از مردان مشاهده شده و بیشتر در افرادی که بین سنین ۳۰ تا ۴۰ سال میباشند اتفاق میافتد.
همانطور که در یافتههای علائمشکستگی بررسی گردید در معاینات بالینی لازم است با متخصص مربوطه به علائم شکستگی توجه نماید که شامل درد و تورم حساسیت به لمس بهخصوص در محل خارج مفصل آرنج که محل قرارگیری سر استخوان رادیوس می باشد توجه نماید. در برخی موارد لازم است با متخصص مربوطه دامنه های حرکتی را به خصوص در سوپینیشن و پرونیشن و فلکشن و اکستنشن و همچنین بررسی ثبات مفصل واروس و والگوس را مورد توجه قرار دهد. حتی در برخی موارد ممکن است متخصص مربوطه نیروی مختصر آگزیال برای مطمئن شدن از شکستگی وارد نماید.
بررسی رادیوگرافی از نمای قدامی خلفی یا نمای جانبی یا لترال
درمان شکستگی آرنج یا شکستگی سر استخوان رادیوس به دو دسته روش جراحی و غیر جراحی تقسیم بندی می شود.
میزان بی حرکتی بسته به سن جنس و شرایط و نوع شکستگی متفاوت خواهد بود. بی حرکتی می تواند از گچ گیری یا آتل به مدت ۴ تا ۶ هفته را شامل شود در موارد بیشتر بسته به شرایط بیمار ممکن است زمان آن تا هشت هفته نیز افزایش یابد.
نتایج درمانی در شکستگی های type I بین ۸۵ تا ۹۵ درصد مطلوب خواهد بود.
در انواع نوع دو , سه و یا چهار نیاز به جراحی به مراتب بیشتر خواهد بود.
بین اکستنسور کارپی اولناریس و آنکونئوس
بین اکستنسور دیژیتوروم کامانیس و اکستنسور کارپی رادیالیس برویس
بر اساس این که روش درمانی جراحی یا غیر جراحی برای بیمار توسط پزشک متخصص ارتوپدی تعیین شده باشد روش ها و پروتکل های درمانی و توانبخشی در اینگونه بیماران متفاوت خواهد بود که توسط کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی قابل انجام می باشد. نمونهای از انجام درمانهای فیزیوتراپی در اینگونه بیماران را در زیر مشاهده می نمایید.
در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی تمامی موارد فوق قابل اجرا و تحت نظارت متخصصین می باشد.
لطفا جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه فرمایید