یکی از روشهای بسیار مهم در کنترل درد استفاده از لیزر می باشد لیزر ها به طور کلی در حیطه درمان پزشکی به دستگاه های لیزر کم توان و لیزر پرتوان تقسیم میشوند لیزرها با کمتر از توان ۵۰۰ میلی وات به عنوان لیزر کم توان و بیشتر از آن به عنوان لیزر پرتوان محسوب میشوند. در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی استفاده از لیزر پرتوان و کم توان نتایج بسیار مطلوبی را در کاهش دردهای بیماران ایجاد نموده است.
در ابتدا لازم است در مورد درد و انواع آن اطلاعاتی داشته باشیم که می توانید در لینک زیر با درد و نحوه ایجاد آن و انواع آن آشنا شوید.
در حقیقت لیزر از جنس فوتون یا همان عنصر سازنده نور محسوب می شود که دارای ویژگی های خاصی می باشد.
با توجه به یافته های اخیر دانشمندان در خصوص اثر لیزر در کنترل درد در مقالات مختلف مشاهده گردیده است که لیزر می تواند در میانجی های کنترل کننده درد اثر مستقیم داشته و با تأثیر بر آنها در کنترل درد بیماران موثر واقع شود.
همانطور که در مقالات قبلی ذکر گردیده است لیزرها با توان کمتر از ۵۰۰ میلی وات به لیزرهای کم توان و بیشتر از ۵۰۰ میلی وات لیزرهای پرتوان تقسیم می شوند. اثر لیزرهای کم توان در ترمیم اعصاب آسیب دیده در بافت های سطحی تر تایید شده و در مقالات ذکر گردیده است هرچند که برخی از مقالات نیز اثرات لیزر پرتوان را در تاثیر بافت های عمیق تر و به صورت سینرژی با داروهای ضد التهابی در کنترل درد ها تایید نموده اند نمونهای از اثرات لیزر در کاهش درد تاثیر بر سیکلواکسیژناز و تاثیر آن در فرایند ترمیم زخم و التهاب می باشد. ( شکل فوق )
برخی از کلینیک های فیزیوتراپی ممکن است که از لیزرهای کلاس ۴ یا لیزرهای پرتوان استفاده نمایند برخی از این لیزر ها به صورت اسکنر بوده و برخی به صورت نقطه ای توسط اپراتور به کار برده می شود.
لیزرهای اسکنر با داشتن قابلیت اسکن کردن روی بافت و استفاده آن از فاصله دورتر میتواند توسط اپراتور با بازوهای نگهدارنده مورد استفاده و درمان قرار گیرد در لیزرهای پوینتر یا نقطهای این لیزرها با تماس و یا استفاده از طریق بازوهای نگهدارنده و صرفاً تابش از طریق یک نقطه درمان را انجام میدهند اما در این دو متد تفاوتهایی وجود دارد.
لطفا جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه فرمایید