شانه به عنوان یکی از مفاصل مهم بدن دچار آسیب های متعددی میشود. یکی از درمان های موثر در آسیب های شانه فیزیوتراپی می باشد. به علت نقش موثر فیزیوتراپی در درمان اختلالات شانه ، در زیر با نمونه ای از انواع فیزیوتراپی و تمرینات طبی در ناحیه شانه آشنا خواهید شد.
شانه به عنوان یکی از مفاصل بسیار مهم در بدن حرکت های زیادی را انجام می دهد اختلالات در مفصل سرشانه می تواند توسط فیزیوتراپی بهبود پیدا کند فیزیوتراپی در ناحیه شانه شامل مراحل مختلفی بوده و در بیماران با اختلالات شانه انجام می شود.
مجموعه اعمالی که در فیزیوتراپی شانه قابل انجام می باشد :
بسته به شرایط مختلف بیمار مراحل فیزیوتراپی میتواند متنوع باشد که توسط متخصص فیزیوتراپی قابل تشخیص و طراحی پلان درمانی خواهد بود.
تمرینات طبی و ورزشهای شانه به دو دسته تمرینات دامنه حرکتی و تمرینات تقویت عضلات اطراف شانه تقسیم می شود که در زیر مشاهده می نمایید.
همانطور که در شکل ملاحظه می نمایید و با گرفتن یک حوله و یا دستمال در پشت شانه ها حرکت به صورت متناوب انجام خواهد شد در این حرکت چرخش داخلی همراه با اکستنشن شانه و چرخش خارجی و همراه با فلکشن به صورت مداوم انجام می شود این حرکت برای افزایش دامنه حرکتی در شانه به خصوص در بیمارانی که از محدودیت های حرکتی شانه برخوردار هستند بسیار مفید است مانند شانه یخ زده و یا فروزن شولدر
تمرین دیگری که می تواند بسیار مفید باشد به خصوص برای دامنه حرکتی مفصل شانه در افراد فروزن شولدر یا شانه یخ زده تمرین فوق می باشد همان طور که ملاحظه می نمایید با گرفتن یک چوب و بالا آوردن آن کمک به دامنه حرکتی به خصوص در حال حرکت فلکشن میشود.
مجموعه تمرین های شانه یخ زده یا فروزن شولدر که با تاکید بر دامنه حرکتی قابل اجرا و انجام در منزل می باشد در شکل بالا ملاحظه می نمایید. انجام این تمرین ها و ورزش های طبی برای افراد دچار محدودیت های حرکتی مناسب می باشد. نکته بسیار مهم در انجام این تمرین ها این است که باید به صورت آهسته آهسته وارد دامنه دردناک شد. در این تمرینات هرچه آهسته تر و زمان کشش بیشتر داشته باشند البته با تحمل بیمار مناسب تر است.
یکی از تمرینات بسیار مهم در افراد فروزن شولدر و یا محدودیت های حرکتی شانه و نیز در موارد شکستگی های شانه انجام حرکت مطابق شکل فوق است که در آن بیمار روبه روی دیوار قرار گرفته و با انگشتان دست خود به تدریج دامنه حرکتی شانه را در سمت قدام به سمت بالا آورده و تا حد تحمل کشش را اعمال می نماید این تمرین برای دورههای اولیه دامنه حرکتی شانه مناسب است.
در حرکت زیر مطابق شکل برای افراد فروزن شولدر یا دچار محدودیت حرکتی شانه بیمار کنار دیوار قرار گرفته و به تدریج با حرکت انگشتان دست خود را بالا می آورد نکته بسیار مهم در انجام حرکت این است که هرچقدر زمان انجام کشش بیشتر باشد نتیجه مطلوب تر حاصل خواهد شد.
یکی از حرکت های مهم برای افراد دچار شانه منجمد یا فروزن شولدر مطابق شکل زیر کشش مفصل شانه در کنار دیوار می باشد. بیمار کنار دیوار قرار گرفته و به آهستگی به تدریج با حرکت انگشتان و ساعد خود حرکت را به تدریج به سمت بالا انجام می دهد کشش مفصلی شانه در این حالت با نزدیک شدن بیمار به دیوار بیشتر میشود.
یکی از تمرینات بسیار مهم و کلیدی برای خانم های خانه دار با محدودیت های مفصل شانه گذاردن دست روی سنگ اپن آشپزخانه می باشد که مطابق شکل انجام می شود به تدریج با خم کردن زانوها می توانند دست خود را به سمت جلو کشش داده و حرکت را تکمیل نمایند. این حرکت برای افرادی که دچار محدودیت های شانه می باشند در مراحل اولیه توصیه می شود.
افرادی که دچار اختلال کیفوز یا شانه های گرد می باشند می توانند از تمرین زیر استفاده نمایند مطابق شکل تمرین از حالت اول به دوم و سوم تغییر حالت داده و می تواند منجر به بهبود حرکت شانهها و پشت شود.
محدودیت های حرکتی در مفصل شانه بهخصوص در انتها توسط تمرین زیر میتواند بهبود یابد همانطور که در شکل دیده می شود یک قرقره همراه با طناب می تواند در انجام حرکت به شما کمک کند. مطابق شکل حرکت کششی را در مفصل تا انتهای دامنه میتوانید انجام دهید.
پس از انجام تمرینات طبی با تاکید بر دامنه حرکتی در مفصل شانه می توانید حرکت ها را با تقویت در عضلات در ناحیه شانه به خصوص عضلات کلاهک گرداننده یا روتاتور کاف انجام دهید. در زیر پارهای از تمرینات تقویت عضلات ناحیه شانه آمده است.
مطابق شکل زیر ابتدا در مراحل اولیه به خصوص پس از انجام جراحیهای ناحیه شانه مانند ترمیم تاندون های عضلات روتاتور کاف قرار گرفته و در ابتدا حرکت را به صورت پاندولی بدون چرخش انجام می دهیم با افزایش توانمندی ها می توان حرکت پاندولی را افزایش داده و به تدریج به حرکتهای با چرخش مطابق شکل ارتقا پیدا کرد که میتواند حرکت ها در دو جهت عقربه ساعت و خلاف آن انجام شود و به تدریج با افزایش توانمندی های بیمار می توان میزان دایره ترسیم شده در فضا را افزایش داد.
همچنین پس از افزایش توانمندی های بیمار می توان مطابق شکل زیر از وزنه برای تقویت عضلات نیز استفاده نمود لازم به ذکر است که استفاده از وزنه حتماً باید با گذر زمان مشخصی پس از جراحی ها انجام شود زیرا استفاده زودهنگام از وزنه میتواند تاندون را دچار آسیب مجدد نماید.
یکی از روش های بسیار مهم برای تقویت عضلات استفاده از باندهای الاستیک و کشی می باشد این باندها خاصیت بسیار مهمی داشته و برای تقویت عضلات در زوایای مختلف بسیار مفید می باشند. با توجه به شکل زیر یکی از تمریناتی که میتواند به خصوص پس از دررفتگی های شانه برای تقویت عضلات اداکتور شانه و سینه ای انجام شود مطابق شکل زیر است که باند الاستیک را در جایی در ارتفاع هم سطح با آرنج قرار داده و به تدریج مطابق شکل حرکت چرخش داخل را انجام میدهیم. انجام حرکت می تواند در ۳ ست ۱۰ مرتبه تکرار انجام شود.
حرکت تقویت توسط باند کشی و الاستیک در زوایای مختلف می تواند مطابق شکل های زیر انجام شود که ملاحظه می نمایید.
روش دیگری برای تقویت عضلات شانه با استفاده از وزن خود شخص می باشد که مطابق شکل زیر حرکت push up exercise می باشد. این حرکت پس از ارتقاء از مراحل قبلی قابل انجام می باشد. بسته به تحمل بیمار این حرکت میتواند با گذاردن زانوها روی زمین تعدیل شود.
پس از ارتقا حالت های قبل تمرینات می توانند به صورت ترکیبی و هماهنگی انجام شوند.
مطابق شکل زیر یکی از تمرینات اولیه و ابتدایی گذاشتن توپ بادی روی دیوار و هل دادن آن توسط بیمار با آرنج خم می باشد حرکت را می توان با آرنج صاف نیز مطابق شکل بعدی انجام داد.
حرکت پوش آپ push up exercise میتواند به صورت زیر با تمرینات پلایومتریک ترکیب شود که لازم است بیمار قبل از انجام حرکت های زیر , حرکت های قبلی که توصیه شده است را به صورت درست انجام داده باشد.
حرکت پوش آپ را می توان به صورت ترکیبی با توپهای بوسو ، مدیسین و سوئیس انجام داد مطابق شکل های زیر
انجام تمرینات فوق بسته به توانمندیهای بیمار یا ورزشکار توصیه خواهد شد و بهتر است که تحت نظر فیزیوتراپیست متخصص پایش شود.
لطفا جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه فرمایید