انگشت ماشه ای یا تریگر فینگر عارضه ای دردناک همراه با احساس ناخوشایند و خشکی در تاندون های دست می باشد که می تواند در پی حرکت های روزمره و سنگین غلاف تاندون ملتهب شده و احساس گیرکردن در تاندون در پی مشت کردن دست به وجود بیاید درمان های متعددی برای این عارضه دردناک وجود دارد که با آنها آشنا خواهید شد.
عضلات فلکسور یا خم کننده انگشتان از محل ساعد و مشترک تاندون فلکسور ها منشعب شده و به انگشتان می روند عملکرد این عضلات خم کردن انگشتان میباشد. ساختاری به نام غلاف تاندونی با ایجاد فضای مناسب برای حرکت تاندون فلکسور های خم کننده های انگشتان عملکرد تاندون ها را بهبود بخشیده و با کاهش اصطکاک حرکتی سبب تسهیل عمل خم کردن انگشتان میشود.
مطابق شکل
اگر به هر دلیلی غلاف تاندون ملتهب شود این التهاب می تواند سبب ایجاد تنگی در مسیر تاندون شده و با افزایش اصطکاک و نیز احتمالاً التهاب تاندون سبب ایجاد گره در تاندون میشود گره های حاصله هنگام عبور از غلاف ها ممکن است که به راحتی از آن عبور نکنند و حرکت با گیر کردن به صورت ناگهانی ایجاد شود که این حالت ناگهانی برای بیمار و یا شدیدتر از آن قفل کردن تاندون احساس ناخوشایند را ایجاد می نماید. ممکن است برخی از بیماران با حمایت انگشت دیگر سعی در رها کردن گره از فضا نموده و به این ترتیب می توانند حالت قفل کردن انگشت را به صورت کمکی با انگشت دیگر مرتفع نمایند و حرکت را در انگشت ایجاد کنند.
علل ایجاد فینگر یا انگشت ماشه ای میتواند آرتریت روماتوئید و دیابت نیز باشد. همچنین عوامل دیگری مانند فعالیت های بدنی با شدت بالا می تواند علت آن باشد.
این عارضه در زنان بیشتر از مردان دیده می شود و کسانی که در دهه ۵۰ تا ۶۰ زندگی می باشند احتمال درگیری در آنها بیشتر است.
شیوع درگیری در تاندون فلکسور یا خم کننده انگشت حلقه به مراتب نسبت به تاندون های دیگر بیشتر بوده و پس از آن در انگشت شست و انگشت میانه وجود دارد.
فاکتورهایی که می تواند سبب شدیدتر شدن ضایعه انگشت ماشه ای یا تریگر فینگر شود شامل :
یافته های بالینی و پاراکلینیکی میتوانند در تشخیص انگشت ماشه ای کمککننده باشند در این زمینه پزشک متخصص با بررسی تاندون و حرکت آن و میزان التهاب در مسیر تاندون و غلاف آن و دامنه حرکتی و لمس موضعی و برجستگی میتواند در تشخیص اقدام نماید.
ممکن است در بعضی از موارد پزشک معالج برای بیمار توصیه ام آر آی نماید.
درمان انگشت ماشه ای یا تریگر فینگر در مراحل اولیه شامل :
می باشد زمانی که نتایج فوق نتیجه بخش نبود ممکن است پزشک متخصص بیمار را به کلینیک های غیر جراحی درمان انگشت ماشه ای ارجاع دهد که یکی از این کلینیکها کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی میباشد.
به طور کلی در درمان عارضه های تاندونی و التهابی روش های درمانی غیر جراحی مانند فیزیوتراپی با پرخون کردن ناحیه می تواند کمک بسیار مناسبی را برای این گونه بیماران فراهم نمایند. در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی نمونهای از درمانهای سندروم دکوروان یا درد مچ دست در زیر آورده شده است :
در برخی موارد ممکن است متخصص دست اقدام به تزریق در ناحیه مطابق شکل زیر نماید.
درمان جراحی شامل آزاد کردن غلاف تاندون و بهبود حرکت آن می باشد.
هرچند که جراحی برای بیماران اغلب ناخوشاند بوده و تمایلی به انجام آن ندارند ولی ممکن است تنها راه ممکن باشد ولی باید به این نکته توجه داشت که ممکن است نتایج جراحی نیز به علل مختلف مانند دیابت و موارد دیگر متفاوت بوده و حتی با عوارض دیگری مانند ایجاد بافت کلوئید همراه باشد مطابق شکل زیر
لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه نمایید