از مشکلات شایع در جوامع امروزی و به خصوص در افرادی که کارهای طولانی مدت پشت میز نشینی انجام می دهند درگیری های دیسک گردن و اختلالات آن می باشد. این مقاله در مرحله اول به آشنایی با انواع دیسک گردن پرداخته و از طریق آموزش ورزش های طبی به درمان های اولیه و ابتدایی دیسک گردن در منزل می پردازد. بدیهی است در موارد پیشرفته لزوم درمان های تخصصی تر در کلینیک های درمانی توصیه می شود.
دیسک گردن و انواع اختلالات آن امروزه اکثر افراد را در میانسالی به علت شرایط شغلی درگیر نموده است در این مقاله به انواع درگیری های دیسک گردنی و علائم آن پرداخته و درمان های اولیه و ابتدایی که شامل انجام ورزشهای طبی در منزل می باشد را پرداخته ایم.
دیسک گردن به طور کلی درجات خفیف متوسط و شدید تقسیم می شود ولی به لحاظ بالینی دیسکهای گردنی یا دردهای انتشاری دارند یا دردهای موضعی که هنوز انتشار این شدهاند را شامل میشود در دیسک های خفیف گردن درد انتشاری هنوز وجود نداشته ولی درد موضعی میتواند وجود داشته باشد.
همانطور که قبلاً ذکر گردید دیسک ها در موارد شدیدتر با دردهای انتشاری ادامه پیدا می کنند که می توانند بسته به اینکه کدام ریشه عصبی درگیر شود الگوهای درد مشخص و واضحی را در بیمار ایجاد کنند.
در دیسکهای گردنی دردهای انتشاری در ناحیه شانه ها و بازوها و تا حتی نوک انگشتان انتشار پیدا میکند. مطابق شکل های زیر
همانطور که در شکل زیر ملاحظه می کنید الگوی درد و مسیر انتشاری در ریشه پنجم گردنی مطابق شکل در ناحیه پشت شانه بازو امتداد پیدا می کند.
در ششمین ریشه گردنی مسیرهای آن درد انتشاری در ناحیه شانه بازو و در مسیر خارجی ساعد تا انگشت شست ادامه پیدا میکند و این درد میتواند تا انگشت اشاره نیز ادامه داشته باشد.
مطابق شکل زیر این مسیر در ناحیه پشت شانه و بازو و در قسمت میانی پشت ساعد و انگشت میانی ادامه پیدا کرده و می تواند انگشتان طرفین را نیز درگیر نماید.
همانطور که در شکل زیر ملاحظه می کنید مسیر درگیری ریشه هشتم گردنی در پشت شانه و انگشت کوچک می باشد که در قسمت داخلی ساعد نیز انتشار پیدا میکند.
سوال اکثر بیماران در خصوص انواع دیسک های گردنی این است که آیا دیسکهای گردنی برای بیمار مشکل ساز خواهند بود؟
در پاسخ به این سوال لازم است که به انواع دیسکهای گردنی و درجات و شدت های آن بپردازیم که در مقالات قبلی نیز ذکر گردیده است.
دیسک های درجات خفیف در اکثر افراد میانسال جامعه وجود داشته ولی در موارد شدیدتر میتواند اختلالات دیگری در بیمار ایجاد نماید که نیاز به جراحی در اینگونه بیماران وجود دارد و لازم است تا در خصوص شدت درجات دیسک با جراح دیسک مشورت نموده و با تشخیص دقیق بالینی و ام آر آی درجات آسیب بررسی شود.
روش های درمانی متعددی برای انواع دیسک گردنی وجود دارد از روشهای غیر جراحی و تمرینات در منزل گرفته تا درمان های کلینیکی و فیزیوتراپی مانند تکنیکهای فیزیوتراپی شریعتی که موارد زیر است را شامل می شود در موارد شدید تر نیاز به جراحی در بیماران با اختلالات دیسک گردنی وجود خواهد داشت.
به طور کلی درمانهای غیر جراحی با انواع تکنیک ها اگر تا شش ماه نتیجه بخش نبود ضرورت عمل جراحی ایجاد خواهد شد.
درمان قطعی دیسک گردن در بیماران بسته به درجات دیسک گردن متفاوت می باشد.
در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی تمامی موارد فوق قابل اجرا و تحت نظارت متخصصین می باشد.
برخی از ورزشها میتوانند تنها برای دیسکهای گردنی مفید نبوده بلکه باعث تخریب آنها و حتی بیرون زدگی آنها شوند نمونهای از ورزش ها می تواند ورزش های برخوردی در ناحیه سر و گردن باشد لذا به بیمارانی که از دیسکهای گردنی رنج می برند توصیه اکید می شود که از انجام این ورزش ها پرهیز نمایند.
یکی از درمان های بسیار مهم در دیسکهای گردنی و اختلالات گردن تقویت عضلات می باشد نمونهای از تمرینات مورد نیاز درد تقویت عضلات ناحیه گردنی در شکل های زیر آمده است که می توانید توسط باندهای کشی مقاومتی مطابق شکل های زیر و در منزل حرکات را انجام دهید.
همانطور که در شکل زیر میبینید باند کشی در ناحیه سر فیکس شده و از حالت اول سر را به سمت جلو به آهستگی خم کنید توجه کنید که در این حرکت جابجایی باند کشی مقاوم در سر انجام نشود.
مطابق شکل زیر باند مقاومتی کشی را در ناحیه سر بسته و در حرکت به آهستگی سر خود را به عقب مطابق شکل دوم در مسیر فلش ببرید. در انتهای حرکت مکث کوچکی نموده و مجدداً به حالت اول برگردید حرکت را می توانید ۳ ست در ۱۲ حرکت تکرار انجام دهید.
همانطور که در شکل ملاحظه می کنید در حرکت زیر چرخش در ناحیه گردن اتفاق می افتد این چرخش یا روتیشن را میتوانید در سمت راست و چپ تکرار نموده و به تعداد سه ست در ۱۲ تکرار انجام دهید این حرکت ها می تواند جهت تقویت عضلات گرداننده گردن موثر واقع شوند.
این حرکت یکی از حرکت های بسیار مهم جهت تقویت عضلات تراپز فوقانی و اسپلنیوس میباشد. همانطور که در شکل ملاحظه می کنید حرکت را به آهستگی از حالت نرمال به سمت مقابل انجام داده و در دو طرف به تعداد سه ست و ۱۲ مرتبه تکرار انجام دهید.
در این حرکت مطابق شکل که به شکم دراز کشیده و باند کشی را در ناحیه سر بسته به نحوی که با حرکت چرخش به سمت عقب سبب تقویت عضلات پشت گردن میشود این حرکت را میتوانید در دو جهت انجام دهید. افرادی که از دردهای ناحیه پشت گردن رنج می برند می توانند از مزایای این تمرین برای کاهش دردهای ناحیه گردن نیز استفاده کنند.
این حرکت مانند حرکت پنجم بوده با این تفاوت که میتوانید حرکت را از حالت ابتدایی متفاوت تری نسبت به حرکت قبل انجام دهید.
همانطور که در شکل ملاحظه می کنید با قرار دادن یک توپ تنیس در ناحیه زیر چانه و انقباض عضلات ناحیه زیر فک می توانید حرکت گردن را با حفظ انقباض ناحیه زیر چانه به سمت پشت انجام دهید این حرکت نقش بسیار مهمی برای کاهش لوردوز گردنی یا گودی گردن ایفا می کند. این حرکت برای افرادی که دچار عارضه سر به جلو می باشند بسیار مفید می باشد.
لطفاً جهت کسب اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه نمایید