یکی از درمان های بسیار موثر در دردهای ستون فقرات و دیسک های ستون مهره ای به خصوص در ناحیه کمری درمان دستی یا منیپولیشن یا جا اندازی و به اصطلاح علمی آن کایروپراکتیک می باشد. با توجه به اینکه این شاخه از علم با دانش حرکت شناسی در ستون مهره ها انواع اختلالات حرکتی را در ستون مهرهها بررسی و درمان می نماید. متخصصینی که در این زمینه فعالیت می نمایند میبایست با این علوم آشنایی کامل داشته باشند. در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی یکی از درمان های بسیار موثر انجام این مانورها در ستون فقرات به خصوص در ناحیه کمر می باشد که نتایج قابل قبولی برای بیماران ایجاد نموده است.
همانطور که در مقالات قبلی ذکر گردید ستون فقرات مجموعه متشکل از مهره ها می باشد که در برخی از نقاط توسط دیسکها به هم اتصال دارد. جهت آشنایی بیشتر با دیسک ها و اختلالات آن لطفا به لینکهای زیر مراجعه نمایید.
آسیب های دیسک کمر می تواند شامل موارد زیر باشد:
لینک آشنایی کامل با علل آسیب های دیسک کمر
طور معمول چهار درجه آسیب در دیسک های کمری شامل موارد زیر است:
در این مرحله مقدار جابجایی دیسک کمری خفیف می باشد. درد انتشاری وجود ندارد ، درد موضعی می تواند وجود داشته باشد.
علت درد موضعی در دیسک های خفیف را در شکل زیر می توانید ببینید
در این مرحله با توجه به اینکه مقدار بیرونزدگی دیسک میتواند به ریشههای عصبی که در پشت دیسک مهره وجود دارد و بیشتر شامل بخش های حسی می باشد تا حرکتی ، فشار وارد نموده و منشأ دردها و یا بی حسی ها و مورمور های اندامها شود.
بیرونزدگی دیسک درجه سه به مراتب از دیسک درجه دو بیشتر بوده و دردها و بیحسی و مورمور شدن را در اندامها به مراتب از بیرون زدگی دیسک درجه دو بیشتر ایجاد میباشد.
در بیرون زدگی دیسک درجه ۴ شدت علائم بیشتر بوده و بخشهای حرکتی و رفلکسها کاهش قابل ملاحظه پیدا کرده و نتیجه درمان غیر جراحی برای بیمار مطلوب نبوده و اکثر این گونه موارد کاندید عمل های جراحی می باشند.
به فرآیند و مانورهای خاصی که توسط فیزیوتراپیست متخصص یا کایروپراکتور در ناحیه کمری به هدف اصلاح و بهبود عملکرد ستون فقرات کمری یا کاهش فشارهای وارده به دیسک کمری اعمال میشود به زبان عامیانه جااندازی گفته میشود که در ناحیه کمری جا اندازی دیسک کمر گفته می شود. نام دیگر این مانور ها یا اعمال مانیپولاسیون یا منیپولیشن نیز می باشد.
کایروپراکتیک دیسک کمر یا درمانهای دستی دیسک کمر نام های دیگر و مترادف جااندازی دیسک کمر می باشد که در کلینیک ها به این نام ها نیز ممکن است معروف باشد.
در پاسخ به این سوال لازم به ذکر است که برخی از درمان ها در صورت صلاحدید متخصص مربوطه برای بیمار انجام می شود و در صورتی که بی محابا و بدون علت برای بیمار انجام شود یا اینکه شرایط بیمار برای انجام این درمان ها مناسب نباشد قطعاً عوارض ناخوشایندی برای بیمار ایجاد خواهد نمود.
متد های متعددی برای این روش درمانی وجود داشته که روش های زیر نمونه ای از آنها می باشد:
زمانی که شما برای درد ناحیه کمری و یا اختلالی به پزشک متخصص خود مراجعه می نمایید ممکن است پزشک متخصص شما را به کلینیکهایی که این روشهای جااندازی را انجام میدهند ارجاع دهد. به طور کلی نیاز آن توسط متخصص و ترجیحا قبل از روش های درمانی باز مانند جراحی تعیین می شود.
با توجه به اینکه برخی از مشکلات بیماران ناشی از بروز دیسکهای کمری و اختلالات آن میباشد , انجام مانور ها و یا تکنیک هایی که می تواند فشار را از روی دیسک بردارد ضروری است , ولی در صورت انجام غلط آنها می تواند خطرساز نیز باشد.
برخی از آسیبهای احتمالی در انجام مانورهای کمری می تواند سبب پارگی دیسک های کمری و افزایش درد بیمار شود لذا از انجام این مانورها توسط افراد غیر متخصص و غیر متبحر پرهیز نمایید.
بسته به اینکه شرایط بیمار چگونه می باشد پزشک متخصص یا فیزیوتراپیست یا کایروپراکتیک ممکن است برای بیمار تعداد جلسات درمانی را تعیین نماید که می تواند بین ۵ تا ۱۰ جلسه را شامل شود.
در هر مفصلی که حرکت وجود دارد میتواند درمانهای دستی یا کایروپراکتیک انجام شود برخی از مفاصل با حرکت زیاد قابل دیدن بوده ولی برخی موارد مفاصلی که حرکت آنها کم و ناچیز می باشند را ممکن است مشاهده ننماییم.
لطفاً جهت کسب اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه نمایید