درمان گودی کمر یا هایپرلوردوز با فیزیوتراپی
یکی از شایع ترین اختلالات در انحنای ستون فقرات، گودی کمر ( لوردوز ) است.طرز صحیح نشستن هم که موجب حفظ حالت طبیعی ستون فقرات می شود.راستای کل بدن هم در این مهم نقش دارد یعنی کفپا ، باسن ، پشت و کتف شما هم باید در وضعیت صحیح و راستای طبیعی خود قرار بگیرند تا احساس راحتی و راستای صحیح ستون فقرات داشته باشید اگر پای شما آویزان باشد این امر موجب خستگی و درد در کف پا و پشت ساق میشود و این حالت به افزایش گودی کمر منجر می شود. رعایت نکات آموزشی و انجام تمرینات تحت نظر متحصصین فیزیوتراپی مرکزی شریعتی در دراز مدت باعث بهبود عرضه گودی کمر می گردد.

گودی بیش از حد کمر یا هایپرلوردوزیس چیست؟
یکی از شایع ترین اختلالات در انحنای ستون فقرات، گودی کمر ( لوردوز ) است. در صورتی که ستون فقرات را از نیم رخ نگاه کنید ، متوجه وجود یک سری فرورفتگی ها و برجستگی هایی در قسمت های مختلف آن خواهید شد. در حالت طبیعی، مهره های گردن دارای یک انحنا به سمت داخل ، مهره های پشتی دارای انحنا به سمت خارج و ناحیه ی کمر دارای انحنای رو به جلو می باشند. وقتی میزان انحنای کمر به حدی بیشتر از میزان طبیعی آن می رسد برای نامیدن آن اصطلاحا از کلمه ی هیپرلوردوزیس ( hyper lordosis ) یا گودی بیش از حد کمر استفاده می کنیم.
عوامل موثر در ایجاد گودی کمر :
- از مهمترین عوامل بر هم زننده قوس طبیعی کمر وجود یک شکم بزرگ است که موجب زیاد شدن انحنای کمری میشود. از طرف دیگر افراد لاغرهم ممکن است به دلیل ضعف در عضلات شکمی گودی کمر برایشان ایجاد شود.

- طرز صحیح نشستن هم که موجب حفظ حالت طبیعی ستون فقرات می شود و در نتیجه عضلات هر قسمت مجبور نیستند که برای جبران وضعیت غلط نشستن یا ایستادن ما کار بیشتری بکنند و در نتیجه آن دچار اسپاسم و خستگی و گرفتگی شوند.

پیشگیری از گودی کمر :
- در زمان نشستن ، كف پا را صاف بر روی زمین قرار دهید و صندلی خود را تنظیم كنید.
- به این نکته توجه کنید که پوشیدن کفش های پاشنه بلند موجب افزایش گودی کمر شما خواهد شد.
- بهترین وضعیت خوابیدن ، صورت و شكم رو به بالاست در حالیكه بالشی زیر زانوها قرار گیرد.
- در صورتی كه تمایل دارید روی شكم بخوابید حتما بالشی زیر شكم خود قرار دهید.
- هنگام نشستن روی صندلی حتما کف پای خود را را صاف بر روی زمین قرار دهید و صندلی خود را به گونه ای تنظیم کنید که در صورت لزوم از یک بالش کوچک برای پر کردن فضای خالی پشت کمرتان و گودی کمر استفاده کنید.
- افزایش وزن ، افتادن شکم و به تبع آن کشیدن کمر به سمت جلو از عمده ترین علل ایجاد گودی کمر در زنان است ، لذا این عارضه در دوران بارداری خود را بیشتر نشان می دهد.
- باید توجه داشت که این عارضه در کسانی که ورزش نمی کنند مشهودتر می باشد.

تشخیص گودی کمر :
- عکس برداری
- ام آر آی
- اسکن در ناحیه استخوان
- سی تی اسکن
- خط کش منعطف
- صفحه شطرنجی
- یکی از ساده ترین راه های تشخیص با کمک دیوار است و خود فرد میتواند انجام دهد. به اینصورت که به یک دیوار صاف تکیه دهد به گونهای که پاشنه ی پا ، باسن ، کتف ها و پشت سر در تماس با دیوار باشند در این وضعیت به آرامی دست خود را از فضای بین کمر و دیوار عبور دهید یا ازفرد دیگری بخواهید اینکار را برای شما انجام دهد. در حالت معمولی نباید یک مشت بسته شده از این فضا عبور کند.
اثرات گودی کمر برای بدن :
- 80% از افراد درگیر در این معضل با کاهش ظرفیت قلب، ریه و ظرفیت قلبی عروقی روبرو هستند. دیافراگم هم تحت تاثیر این مشکل قرار می گیرد.
- گودی کمر باعث درد در بخش تحتانی کمر می شود.
- گودی کمر باعث فقدان قدرت در فرد می شود. در این عارضه افراد تنها از بخش تحتانی کمر و همسترینگ برای بلند کردن اجسام سنگین استفاده می کنند. این امر نسبت به استفاده از عضلات کل لگن کارآمدی کمتری دارد.
- افراد درگیر در این مشکل به مرور دچار سر درد، بی خوابی، کمردرد ، تنگی نفس و سیاتیک می شوند که تمامی این موارد به علت داشتن ساختمان کشیده عضلات در یک طرف بدن و ساختمان عضلات کوتاه در طرف دیگر بدن که ناشی از این عارضه است بوجود آمده اند.
در صورت مشاهده یکی از موارد زیر باید به دنبال درمان بود :
- وجود درد در ناحیه کمر
- بیحسی
- مورمور شدن
- کاهش کنترل ادرار
- ضعف و بیحالی
- اشکال در کنترل عضلات ارادی
- گرفتگی عضلات در ناحیه کمر
- احساس بی حسی در نواحی اطراف کمر
روش های درمانی مناسبی در زمینه این عارضه وجود دارند. از جمله این روش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- طب سوزنی یا نیدلینگ: در این روش که توسط متخصص فیزیوتراپی انجام می شود علائم بیماری به شکل قابل توجهی بهبود می یابد و عوارض جانبی نیز ندارد.
- درمان های دستی و مانیپولاسیون کمر: این روش باعث بهبود علائم بیماری و حرکت ستون فقرات در جهت درست آن می شود. بسیاری از افراد درگیر در این معضل، تنظیمات ستون فقرات حاصل از این روش درمانی را بسیار مثمرثمر می دانند.
- استفاده از کمربندهای طبی: این کمربندها از ستون فقرات بیمار محافظت به عمل آورده و برخی علائم را بهبود می بخشند.
- تمرین درمانی: متخصص فیزیوتراپی و آسیب شناس ورزشی، حرکات ورزشی خاصی به منظور درمان گودی کمر با حرکات اصلاحی به شما آموزش میدهد. حرکات ورزشی ای که برای استحکام عضلات و افزایش دامنه حرکات استفاده می شوند. همچنین نحوه صحیح ایستادن و انجام فعالیت های روزمره به شما آموزش داده می شود.
- لیزر درمانی
- درمان های فیزیکی مخصوص با امواج الکترومغناطیس
- درمان با امواج فراصوت و رادیو فرکانسی
- روش هایی به منظور رفع فشار ستون فقرات
- برای بیمارانی که انحنای گودی کمر در آنها شدید است، به گزینه جراحی اشاره می شود ولی جراحی ممکن است وضعیت بیماری را ثابت نماید و این امر با صرف هزینه ای بالا امکانپذیر است.
- فیزیوتراپی بهصورت روزانه انجام شود تا قدرت عضلات و دامنه حرکت افزایش یابد.
- کاهش وزن برای حفظ شکل ظاهری بدن
- استفاده از مکمل های غذایی تقویتی نظیر ویتامین D
- در مواردی که گودی کمر شدید میشود و خطر آسیب رسیدن به بافتهای عصبی وجود دارد اقدام به جراحی میشود.

درمان گودی کمر و کمردرد با انجام حرکات ورزشی :
- برای درمان گودی کمر مبتلایان بایستی روی کمر بخوابند، سرشان را از زمین جدا کنند و به سینه خود بچسبانند. این حرکت باعث می شود مهره های کمر حرکت رو به جلو داشته باشند و در نتیجه عضلات شکم منقبض شده و گودی کمر آهسته، آهسته برطرف می شود
- در حرکتی دیگر افراد باید هنگامی که روی کمر خوابیدند، دو پای خود را هم زمان از زانو خم کنند و به سمت شکم آورند و سپس به حالت اول برگردانند.
- از دیگر حرکات ورزشی این است که افراد به روی کمر خوابیده و سپس یک پا را آهسته از زانو خم کنند و به سمت شکم بیاورند و بعد آن را به حالت اول برگردانند و پای دیگر را نیز به همین روش به سمت شکم آورند.
- فرد به پشت می خوابد و عضلات شکم و باسن را منقبض می کند و کمر را به زمین فشار می دهد و چند لحظه این حالت را حفظ می نماید. سپس استراحت نموده و این کار را تکرار می کند.
- رعایت الگوی درست راه رفتن درطول روز، شکم را بداخل دادن و نگاهداشتن این حالت.
- حرکت گهواره: در حالی که پشت خوابیده اید پاها را به سمت شکم جمع نموده و در حالی که دستها را دور پا قلاب نموده اید گهواره را اجرا نمائید.
- حالت چهار دست و پای گربه را به خود گرفته و با انقباض عضلات شکم بکوشید تا قوس ناحیه کمر را کم کنید.


در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی تحت نظارت دکتر رضایی و دکتر احمدی تمامی درمانها بصورت دقیق انجام می شود.
لطفا جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه نمایید