بهترین فیزیوتراپی در درد ساکروایلیاک و لگن
یکی از مفاصل بسیار مهمی که شاید در اکثر ورزشکاران نقش بسیار مهمی را در ثبات ستون فقرات بازی میکند مفصل ساکروایلیاک می باشد این مفصل به لحاظ اینکه اندام تحتانی را به ستون فقرات وصل نموده اهمیت بالایی دارد. اغلب ورزشکارانی که دچار اختلالات این مفصل میشوند کسانی هستند که به نحوی ممکن است که دچار آسیب های قبلی ای یا عدم بالانس بین عضلات ناحیه کمر و سیستم هسته مرکزی می باشند. همچنین این اختلال می تواند در کوهنوردانی که ممکن است ساعت ها و یا روزها به علت طولانی مدت ایستادن و راه رفتن به وجود آید. از مشخصات این مشکل میتوان به درد عمقی در ناحیه کمر که به صورت خطی و یا گاه به صورت انتشار به سمت اندام مبتلا تا پشت زانو انتشار می یابد اشاره کرد .
مفصل ساکروایلیاک چیست؟
یکی از مفاصل بسیار مهمی که شاید در اکثر ورزشکاران نقش بسیار مهمی را در ثبات ستون فقرات بازی میکند مفصل ساکروایلیاک می باشد. این مفصل به لحاظ اینکه اندام تحتانی را به ستون فقرات وصل نموده اهمیت بالایی دارد. اغلب ورزشکارانی که دچار اختلالات این مفصل میشوند کسانی هستند که به نحوی ممکن است که دچار آسیب های قبلی ای یا عدم بالانس بین عضلات ناحیه کمر و سیستم هسته مرکزی می باشند. همچنین این اختلال می تواند در کوهنوردانی که ممکن است ساعت ها و یا روزها به علت طولانی مدت ایستادن و راه رفتن به وجود آید.
الگو های درد در مفصل ساکروایلیاک :
از مشخصات این مشکل میتوان به درد عمقی در ناحیه کمر که به صورت خطی و یا گاه به صورت انتشار به سمت اندام مبتلا تا پشت زانو انتشار می یابد اشاره کرد.
آناتومی مفصل ساکروایلیاک :
مفصل ساکروایلیاک در کنار قاعده ستون فقرات ، زیر ستون فقرات کمری و بالای استخوان دنبالچه (کوکسیکس) قرار دارد. این مفصل استخوان ساکروم را به لگن متصل میکند. سطح مفصل با استفاده از غضروف مفصلی پوشیده شده و همچنین مفصل با استفاده از رباط های قوی و ضخیم نیز تقویت شده که باعث پایداری زیاد این مفصل می شود. درد مفصل ساکروایلیاک یکی از درد های مربوط به کمر می باشد که مربوط به بخش لگن می باشد و سناریوهای متعددی باعث بوجود آمدن این درد می شود مانند جراحت ناشی از تصادف , جهت گیری نامناسب بیومکانیکی بدن , تغییرات هورمونی در زنان باردار و یا آرتریت روماتوئید مفصل ساکروایلیاک باعث کمک در انتقال نیرو در فعالیتهای با تحمل وزن می شود.
ویژگیهای مفصل ساکروایلیاک :
- رباط های نیرومندی که در اطرافش قرار دارند از آن حمایت میکنند.
- دامنه حرکتی بسیار کمی دارد.
- نیروهای وارده از نیمتنه بالا را به لگن (باسن) و پاها منتقل میکند.
- به شکل یک ساختار جاذب شوک عمل میکند.
علت ایجاد درد در مفصل ساکروایلیاک :
- حرکت بیش از اندازه : عموماً درد در پایین کمر و یا باسن احساس میشود و ممکن است به کشاله رانها نیز منتشر شود.
- حرکت بسیار کم : عموماً درد در یک طرف پایین کمر ایجاد شده و تا بالای زانوها منتشر میشود. این درد به درد سیاتیک یا درد ناشی از رادیکولوپاتی که از عصب سیاتیک به پایین منتشر میشود شبیه است.
- افتادن بر روی باسن و همچنین باز شدن پا بصورت ناگهانی
- اعمال تنش زیاد حین فعالیت ورزش مانند فوتبال ، اسکی ، کشتی و وزنه برداری
- تغییرات هورمونی : در زمان بارداری باعث شل شدن لیگامانهای می شود که این بواسطه کاهش پایداری مفصل ساکروایلیاک باعث درد مفصل ساکروایلیاک می شود. این امر بواسطه افزایش وزن خانم های باردار باعث اختلال و تخریب مفصل ساکروایلیاک در خانم ها می شود.
- از عوامل دیگر می شود به افزایش سن و آرتروز و اختلال مفصل یا آرتریت روماتوئید و عفونت اشاره کرد.
درمان درد مفصل ساکروایلیاک :
- عدم انجام فعالیتهای سنگین در زمان درد شدید ضروری می باشد. به محض اینکه فرد آسیب دیده وضعیت را پیدا کرد که درد در آن به حداقل می رسد باید سعی کند که آن وضعیت را حداقل تا 24 ساعت حفظ کند.
- فیزیوتراپی و درمان اسپاسم عضلانی که با درمان های مختلفی که در فیزیوتراپی از جمله جریان الکتریکی ، لیزر ، شاک ویو و درمان های دستی و نیدلینگ و تکار تراپی انجام می شود درمان صورت میگیرد.
- انجام ورزشهای مناسب ، حرکات استقامتی عضلات و یا کششی بدن نیز می تواند در بعضی موارد کارساز واقع شود. بخصوص گرم کردن و اماده سازی بدن قبل از ورزش و سرد کردن بعد از ورزش بسیار ضروری است.
- اگر فرد مورد نظر یک خانم باردار باشد امکان درمان کامل تا قبل از زایمان امکان پذیر نمی باشد. در چنین حالتی که لیگامانها بنا به ترشح هورمونی شل شده اند بهترین روش استفاده از شکم بندهای بارداری برای خانم ها جهت کاهش وزن وارده به مفصل ساکروایلیاک میباشد.
- استفاده از کفش های مناسب و استاندارد به بهبود و کاهش درد کمک میکند.
پیشگیری از درد مفصل ساکروایلیاک :
- استفاده از رول های کمری در پایین کمر و یا استفاده از ساپورت های کمری در زمان نشستن می تواند مفید باشد.
- رانندگی برای مدت زمان طولانی باید اجتناب شود و بهتر است که زمانهای استراحتی حرکات کششی انجام شود.
- تغییر وضعیت در زمان های طولانی حائز اهمیت است .
- انجام تمرینات تقویت کننده عضلات شکمی و ستون فقرات جهت پیشگیری همواره توصیه می شود.
- همچنین ورزشکارانی که ممکن است درد های خفیفی را به صورت احساس فشار و یا سنگینی در ناحیه کمر و بالای باسن احساس نمایند می بایست از انجام فعالیت های طولانی مدت و ایستادن های زیاد پرهیز نمایند.
در درمان درد ساکروایلیاک و لگن فیزیوتراپی مرکزی شریعتی با بهره گیری از تکنیک های فوق العاده موثر نتایج قابل قبولی را به دست آورده است که در لینک زیر می توانید مشاهده نمایید
لطفا جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه فرمایید