کمر به عنوان پایه و ستون اصلی ستون فقرات بدن محسوب میشود. طیف وسیعی از علل و عوامل می توانند سبب ایجاد کمر درد شوند. با بررسی دقیق علل و عوامل ایجاد کننده کمردرد و تشخیص دقیق آن میتوان به درمان موثر رسید. در ادامه با علل و عوامل و تشخیص و درمان های غیر جراحی موجود در کمر درد آشنا خواهید شد.
ناحیه کمر فضای موجود در زیر دنده ها تا بالای استخوان ساکروم یا استخوان خاجی را شامل می شود که می تواند با علت های مختلف دردناک شده و کمر درد را ایجاد نماید.
بر اساس National Institute of Neurological Disorders and Stroke کمر درد شایعترین عامل ناتوانی در موارد آسیب های شغلی را شامل میشود که تقریباً ۸۰ درصد از افراد در ایالات متحده حداقل در دوره زندگی خود آن را تجربه نموده اند.
اکثر آسیبهای موجود در کمر در عضلات و یا ستون مهره کمری ناشی از حرکت های ناگهانی و یا مکانیک های غلط می باشد که می توانند سبب به کمر درد شوند.
علائم و نشانه های کمر درد از دردهای مبهم تا دردهای تیز و گاهاً ضرباندار را شامل می شود حتی ممکن است بیمار در برخی از کارهای روزانه توانایی خود را از دست بدهد.
عارضه کمردرد بیشتر در سنین ۳۰ تا ۵۰ سال به وجود می آید. و می تواند با افزایش سن نیز افزایش پیدا کند و این علت می تواند مرتبط با اختلالات حرکتی در مهره ها یا ناشی از کاهش حرکت مهره ای باشد.
برخی از آسیب ها در ناحیه کمری می توانند به صورت ناگهانی ایجاد شود به این گونه آسیب ها کمردردهای حاد گفته می شود. که می تواند در فعالیت های مانند ورزش و یا برداشتن اجسام سنگین در کارهای روزانه ایجاد شود.
مواردی از دردهای کمر که بیش از سه ماه طول بکشد را مزمن می گویند.
علائم و نشانه های مهم که نیاز به مداخلات پزشکی و تشخیصی بیشتری دارند شامل:
در مواردی که بیمار و سابقه سرطان ، استفاده طولانی مدت استروئید و ضعف سیستم ایمنی دارند لازم است تا با پزشک خود در تماس باشند.
برخی از کمردردها میتوانند منشا کشیدگی های عضلانی و یا درگیری های دیسک در ناحیه کمر باشند همچنین برخی از کمردردها میتوانند با درگیری هایی که در ناحیه سیاتیک و ریشه های آن باشند نیز ایجاد شوند لطفاً به مطالبی که در این خصوص در سایت تولید شده است مراجعه نمایید.
شغل شما می تواند نقش بسیار مهمی در ایجاد درد های کمر شما داشته باشد اگر شما اجسام سنگین را جابجا می کنید و یا در طول روز وضعیت نامناسبی را در ستون فقرات خود به خصوص در ناحیه کمر می گیرید می توانید مستعد کمردرد باشید. در این خصوص میتوانید با متخصصین فیزیوتراپی و اصلاحی , عوامل تاثیرگذار در کمردرد خود را شناسایی نموده و سعی در جبران آنها برآیید.
همانطور که ذکر گردید شرایط استفاده ناصحیح از ستون فقرات کمری مانند استفاده از کوله پشتیهای سنگین کیفهای یک طرفه میتوانند شما را دچار کمردرد نمایند.
استفاده متقارن از اجسام ، برداشتن اجسام با تناسب وزنی و توان بدنی شما ، استفاده از تجهیزات کمکی مانند کیف های چرخدار می توانند به شما در پیشگیری از آسیب کمر و دردهای آن کمک شایانی نمایند.
برخی از رشتههای ورزشی همچنین آسیب های ناشی از آن می توانند سبب ایجاد کمردرد شوند. نمونه ای از ورزش ها با شیوع بالا در کمر درد شامل :
عادت های بد بدنی می توانند با تأثیر بر راستای ستون فقرات بهخصوص در ناحیه کمر سبب ایجاد دردهای ناحیه کمر و کمردرد شوند از جمله این آسیب ها و بد راستایی ها مانند:
ستون فقرات مجموعهای از مهره ها و اتصالات آن از طریق دیسک ها می باشد. آسیب ها در ناحیه دیسک ها به خصوص در ناحیه کمر می توانند سبب ایجاد دردهای ناحیه کمر و کمردرد شوند با توجه به اهمیت دیسک و آسیبهای آن لطفاً به لینک های زیر جهت آشنایی مراجعه نمایید.
آسیب های قبلی می توانند باعث دردهای مزمن در ناحیه کمر شوند از جمله برخوردها ، افتادن ها روی ناحیه کمر ، تصادفات می توانند به گذر زمان باعث کمردرد ها و پایداری درد در ناحیه کمر شوند.
درمان به موقع این دردها میتواند به پیشگیری از مزمن شدن درد ها کمک موثری نماید.
بیماری های روماتیسمی با تأثیرات در مفاصل می توانند سبب ایجاد دردهای مفاصل در ناحیه کمر شوند اسپوندیلیت انکیلوزان نمونه ای از این بیماری های روماتیسمی می باشد که تشخیص آن در حیطه فوق تخصص های روماتولوژی میباشد.
شامل :
در فرایند تشخیص کمردرد می بایست به پزشک متخصص مراجعه نمود. روش های تشخیصی مختلفی برای تعیین علت کمر درد وجود دارد که برخی از آنها شامل :
و همچنین گرفتن تاریخچه از بیمار می باشد.
متد های درمانی در منزل در زیر ۷۲ ساعت را شامل می شود در مواردی که درد کمر بیش از ۷۲ ساعت طول کشید شایسته است که به پزشک خود مراجعه نمایید.
در تمامی موارد فوق که ذکر گردید لازم است توسط پزشک متخصص تشخیص صحیح به عمل آید.
در برخی از موارد مانند آسیب های حاد ممکن است که پزشک متخصص به شما استراحت مطلق در منزل را توصیه نماید. در این گونه موارد پرهیز از هر گونه فعالیت بدنی و شرایط ایجادکننده درد باید مورد توجه قرار گیرد.
استراحت مطلق طولانی مدت سبب کاهش قدرت عضلات و ضعف آنها می شود.
ممکن است پزشک متخصص برای شما داروهای زیر را به منظور اهداف خاص تجویز نماید :
تمرینات تقویتی در عضلات کمری و درمان آن در کمر درد
لینک درمان های دستی شامل
در موارد شدید که درمانهای غیر جراحی نتیجه بخش نبوده ممکن است که جراحی برای بیمار توصیه جراحی نماید روشهای جراحی در کمردردها بسیار متنوع بوده و بسته به شرایط بیمار متفاوت خواهد بود نمونهای از جراحی های موجود در ناحیه کمر برای رهایی از درد ها شامل موارد زیر است :
در این روش جراح با برداشتن قسمتی از دیسک بیرون زده که سبب فشار روی ریشه عصبی شده است اقدام می نماید. در این روش لامینا یا بخش استخوانی تشکیل دهنده کانال ستون فقرات برداشته می شود.
عمل باز کردن فضای ریشه کمری از طریق رها سازی آن در سوراخ محل خارج شدن ریشه های کمری می باشد.
در این روش سوزن های حاوی کوتر را وارد فضای دیسک نموده و به مدت ۲۰ دقیقه حرارت سبب جمع شدن دیسک بیرون زده می شود.
در این روش مشابه مورد قبل از طریق ورود سوزن های مخصوص به فضای دیسک و تولید جریانات رادیویی سبب ایجاد گرما و شرینکیج یا جمع شدن بافت دیسک آسیب دیده می شود.
در این روش تجهیزات مورد قبلی مورد استفاده قرار گرفته و با هدف تخریب عصب های آسیب دیده از طریق گرما و جریانات رادیویی اقدام می شود.
در این روش دیسک بینمهرهای توسط روشهای جراحی برداشته شده و از طریق پیچ های مخصوص را به هم اتصال پیدا کرده و استخوان ها جوش می خورند.