یکی از عارضه های مهم و اختلالاتی که باعث کمردردهای مزمن میشود اسپوندیلولیزیس و اسپوندیلولیستزیس است در این دو تفاوت هایی وجود دارد. از درمان های موثر در رفع این دردها فیزیوتراپی می باشد که با تکنیکهای مختلف و تجهیزات پیشرفته کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی نتایج درمانی مطلوبی ایجاد شده است.
با توجه به اهمیت دردهای ناحیه کمر و تقسیم بندی دردها به لحاظ ساختاری و علت ایجادی در مهره های کمری واژه های مختلفی وجود دارد که به اختصار در زیر توضیح داده خواهد شد. بسته به اهمیت هر کدام در آینده به صورت مفصل هر کدام را توضیح خواهیم داد.
شرایطی از تخریب ستون مهره های کمری می باشد که بیشتر مرتبط با فرآیند آرتروز و تخریب ستون مهره ها می باشد که در آینده به صورت کامل توضیح داده خواهد شد.
شرایطی از ایجاد التهاب در ستون مهرهای اطلاق می شود که در بعضی از موارد می تواند در سطوح مفصلی و یا موارد دیگری از مهره وجود داشته باشد به عبارت دیگر عامل التهاب مطرح است.
حالتی از اختلال در مهره می باشد که عامل اصلی آن شکستگی های استرسی میباشد و این حالت در جوانان و افراد بالغ با فعالیت های بالا و شدید بیشتر مشاهده میشود و این شکستگی که در پارس اینترآرتیکولاریس ( بخشی از مهره که ضعیف ترین قسمت آن می باشد ) بوجود میآید این حالت بدون جابجایی می باشد.
در این آسیب مشابه حالت قبل شکستگی در قسمت پارس اینترآرتیکولاریس ایجاد شده ولی با جابجایی همراه می باشد و تقسیم بندیهای مختلفی را خواهد داشت که در آینده انواع تقسیم بندی این حالت را توضیح خواهیم داد.
حالتی از آسیب های بافت نرم بین مهره ای می باشد که به علت تروما در آنها ایجاد می شود و می تواند همراه با دردهای ناحیه کمری باشد. در این شرایط قسمت های خارجی دیسک توانایی نگهداشتن قسمتهای داخلی دیسک را نداشته و دیسک به سمت بیرون خارج می شود.
همانطور که در تعاریف فوق ذکر گردید واژه اسپوندیلولیزیس زمانی ایجاد میشود که فرد بالغ یا ورزشکار به علت شرایط استرس های مکرر که در تنه مهره و بخصوص بخش پارس اینترآرتیکولاریس آن ایجاد می شود می تواند دچار شکستگی های مزمن شود که به این حالت بدون جابجایی اسپوندیلولیزیس گفته شده و در حالتی که همراه با جابجایی های مختلف باشد اسپوندیلولیستزیس گفته می شود.
می تواند مستعد ایجاد این عارضه باشد.
به علت برخوردها و نیز فشار های مهره های این عارضه شایع تر است.
به طور کلی تقسیم بندی های متعددی در این زمینه وجود دارد ولی به چند مورد شایع آن خواهیم پرداخت.
اسپوندیلولیستزیس با علت تغییرات تخریبی
که در آن به علت تغییرات تخریبی در فاست ها و همچنین ضعیف بودن لیگامنت فلاوم ایجاد می شود.
اسپوندیلولیستزیس با علت تغییرات تروما و ضربه
که میتواند جابجایی ناشی از ضربه و تروما باشد.
اسپوندیلولیستزیس با علت dysplastic که به علت اختلالات رشدی ایجاد میشود و ۱۴ تا ۲۱ درصد موارد را شامل میشود.
اسپوندیلولیستزیس با علت Isthmic که در آن به علت وجود نقص در ساختار مهر ایجاد می شود.
اسپوندیلولیستزیس با درجه یک grade 1 :
در این حالت میزان جابجایی بین ۰ تا ۲۵ درصد می باشد.
اسپوندیلولیستزیس با درجه ۲ grade 2 :
در این حالت میزان جابجایی بین ۲۵ تا ۵۰ درصد می باشد.
اسپوندیلولیستزیس با درجه ۳ grade 3 :
در این حالت میزان جابجایی بین ۵۰ تا ۷۵ درصد می باشد.
اسپوندیلولیستزیس با درجه۴ grade4 :
در این حالت میزان جابجایی بین ۷۵ تا ۱۰۰ درصد می باشد.
و در بعضی از موارد درجه ۵ را نیز که میزان جابجایی بیش از ۱۰۰ درصد می باشند را نیز گزارش نموده اند.
در مقاله آینده راجع به انواع درمانهای کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی با درجات مختلف توضیحاتی داده خواهد شد.
لطفاً جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه فرمایید