یکی از مهمترین بخش درمان در آسیب ها و آرزوهای سیستم اسکلتی عضلانی تقویت عضلات می باشد و با توجه به نقش تمرینات در بهبود پایدار و عدم خود مجدد بیماری لازم است تا به نقش مهم تمرینات بپردازیم در زیر مطالبی در خصوص انواع تمرینات مناسب برای اصلاح عارضه گودی کمر و اسپوندیلولیستزیس که تحت نظر دکتر رضایی و دکتر احمدی در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی قابل اجرا و انجام می باشد پرداخته ایم.
با توجه به مطالب قبلی در مورد آسیبهای اسپوندیلولیستزیس و نقش مهم درمانهای غیر جراحی در بهبود آن در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی که به عنوان یکی از پیشرفته ترین کلینیک های فیزیوتراپی در سطح شهر تهران میباشد لازم می باشد تا تمرینات به صورت جامع تر در این بخش توضیح داده شود.
مطابق شکل زیر به حالت دراز کش شده و پاهای خود را جمع کرده و کف پاها را روی زمین قرار میگیرد و به آهستگی لگن خود را جوری به سمت خلف یا پشت چرخش می دهید به نحوی که پا به زمین تماس داشته باشد با این حرکت قوس فقرات شما کمتر شده و فشار از روی مهرههای کمری برداشته میشود این حرکت را میتوانید با ۱۰ ثانیه مکث و ده مرتبه تکرار انجام دهید.
همانطور که در شکل زیر ملاحظه می نمایید می توانید دراز کشیده و مانند حرکت قبلی با این تفاوت که دست های خود را بالا آورده و به آهستگی شانهها و سر خود را از روی زمین بلند کنید حرکت را میتوانید به صورت ملایم و ده مرتبه تکرار و در سه ست انجام دهید.
همانطور که در شکل زیر ملاحظه می نمایید می توانید مانند شکل اول به آهستگی زانوی خود را خم نموده و سر خود را از روی زمین بلند کنید با انجام این حرکت عضلات هسته مرکزی بدن شما تقویت شده و تمرینی برای حرکت های بعدی خواهد بود.
در شکل دوم می توانید حالت چهار دست و پا شده و به آهستگی دست مقابل با پای مخالف را به طور متناوب به بالا بیاورید.
در حرکت سوم که مقداری مشکل تر است و به افراد ورزشکار توصیه میشود ولی به افراد معمول توصیه نمی شود مطابق شکل سوم به پهلو دراز کشیده آرنج خود را روی زمین گذاشته و به آهستگی لگن خود را با دست مقابل که تکیه به لگن دارد به آهستگی از روی زمین بلند می کنیم حرکت های فوق را می توانید در ۱۰ مرتبه انجام دهید.
شکل زیر در حرکت قبلی توضیح داده شد در این شکل عضلات مولتی فیدوس یا عضلاتی که در هسته مرکزی بدن فعالیت دارند تقویت می شوند حرکت را میتوانید در ۱۰ مرتبه تکرار و ست انجام دهید.
یکی از عضلات بسیار مهم در ریتم لگن و کمر عضله همسترینگ می باشد عضله همسترینگ را می توانید مطابق شکل های زیر کشش دهید.
در شکل فوق پاها به سمت جلو قرار گرفته و به آهستگی می توانید به سمت جلو بدون اینکه زانوها خم شود مچ پای خود را گرفته و احساس کشش را در پشت عضلات ران خود نمایید با این حرکت عضلات همسترینگ یا عضلات پشت ران کشش پیدا می کنند.
در حرکت فوق می توانید این حرکت را در حالت درازکش با انجام یک کمربند یا دستمال یا پارچه که روی پنجه پا قرار میدهید به آهستگی کشش را انجام دهید این حرکت برای افرادی که از کمردرد خود رنج میبردند مناسبتر است.
در خاتمه لازم است تا به انجام ورزش هایی مانند دوچرخه سواری و شنا که می توانند نقش مهمی در کاهش دردهای اسپوندیلولیستزیس داشته باشند اشاره نماییم.
لطفاً جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه فرمایید