یکی از مشکلات بسیار مهم در ناحیه ستون فقرات کمری درگیریهای دیسک کمر می باشد. این عارضه می تواند در تمامی افراد با هر سنی ایجاد شود. کلینیک فیزیوتراپی شریعتی با بهره مندی از تمامی امکانات و روش های درمانی غیر جراحی تحت نظر دکتر رضایی گام موثری برای درمان اینگونه بیماران برداشته است. در ادامه با انواع روش های درمانی آشنا خواهید شد.
ستون فقرات متشکل از مهره ها متصل به هم می باشد که عملکرد واحدی را در جهت های مختلف ایفا می کنند. مابین هر مهره دیسکهای بین مهرهای قرار گرفته که بر اساس نواحی آناتومی نامگذاری میشوند مانند دیسک های ناحیه گردن ، دیسک های ناحیه ستون فقرات پشتی و دیسک های ناحیه کمر.
از مهمترین عواملی که می تواند سبب ایجاد دردهای ناحیه ستون فقرات و یا انتشار آن به اندام ها شود درگیری در دیسکهای ناحیه می باشد که بر اساس شدت و انواع آن تقسیم بندی های متفاوتی دارند شما می توانید در لینک زیر در مورد انواع آسیب های دیسک آشنا شوید.
بر اساس شدت آسیب در دیسک های کمری درمان مختلفی انجام می پذیرد.
کلینیک های درمانی معمولاً تمایل به انجام درمان غیر جراحی با توجه به عوارض جراحی در دیسک های کمری دارند. ولی به طور کلی اگر روش های درمانی بیش از ۶ ماه نتیجه بخش نباشد و یا بیمار ناتوان از انجام کارهای روزانه شده باشد و یا حتی اختلالات اجابت مزاج پیدا کند کاندید عمل جراحی دیسک کمر خواهد بود.
روش های درمانی در طب کهن بر متد های مختلفی استوار بوده است یکی از این متد ها ماساژ ها و رگ گیری اطبا قدیم بوده است.
همانطور که قبلاً ذکر گردید عوارض عمل جراحی میتواند برای بیمار ناخوشایند بوده و حتی در دورهای زندگی بیمار را تحت تاثیر قرار دهد لذا بر همین اساس اکثر متدهای درمانی روشهای غیر جراحی تاکید دارند مگر اینکه روشهای غیر جراحی برای بیمار نتیجه بخش نباشد.
سوالی که اکثر بیماران با آن مواجه هستند این است که آیا روش های جراحی ضرورت بالایی دارند؟
در پاسخ به این سوال می بایست به ذکر چند نکته ضروری اشاره نمود.
هر چند که بسیاری از بیماران ممکن است در دوره حادثه درگیری دیسک کمر دردهای شدیدی داشته باشند اما پس از روش های درمانی غیر جراحی و مراقبت های توصیه شده توسط پزشکان نتایج مطلوبی را حاصل خواهند نمود.
به طور کلی طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی نظر بر پیشگیری از آسیب در اولویت نظام سلامت کشورها می باشد و لازمه پیشگیری ، دادن آگاهی و شناخت به عموم مردم است لذا اگر روش های درمانی قرار است انجام شود ابتدا از روش های ساده تر و ترجیحاً با عوارض کمتر می بایست لحاظ گردد.
بسیاری از بیماران با درگیری های دیسک کمری که به ظاهر در روشهای پاراکلینیکی ممکن است با عوارض بسیار شدید بالینی مواجه باشند ممکن است عوارض بالینی شدیدی نداشته باشند و لذا بر اساس شرایط بیمار توصیه به روش های درمانی غیر تهاجمی و یا غیر جراحی میشوند.
تمامی موارد ذکر شده بر اساس تشخیص متخصصین مربوطه استوار است و امید است تا تشخیص درستی برای بیمار در فرایند درمان اتخاذ گردد.
به طور کلی روش های درمانی غیر جراحی یا غیر تهاجمی می تواند شامل موارد زیر باشد:
در این روش از گرمای مختلف برای رهاسازی عصب های ناحیه و پرخون کردن ناحیه استفاده می شود.
عمده روش های گرما درمانی به طریق لامپهای آی آر یا اینفرارد IR ، هات پک H.P مورد استفاده قرار می گیرد.
روش های دیگری که می تواند به بهبود دیسک های کمری به طریق غیر جراحی کمک کند استفاده از جریانات خاص الکتروتراپی میباشد که توسط فیزیوتراپیست متخصص قابل اجرا و انجام است. عمده این جریانات شامل :
امواج اولتراسوند یا US نقش بسیار مهمی در درمان انواع بیماری های سیستم اسکلتی عضلانی ایفا می کنند به نحوی که شما میتوانید در لینک زیر با نحوه تاثیر این امواج بر فرآیند ترمیم آشنا شوید.
به طور کلی این روش می تواند برای انواع بیماریها با افزایش جریان گردش خون موضعی در بافت عمقی سبب بهبود ترمیم در بافتها شود.
یکی از امواج بسیار مهم و تاثیرگذار در دردهای راجعه یا انتشاری به اندامها به خصوص در دردهای دیسک کمر که به پا ها انتشار پیدا میکند امواج الکترومغناطیس است امواج الکترومغناطیس با تاثیر بر ریشه های اعصاب و بهبود فرآیند ترمیم در آنها کمک بسیار مهمی در کاهش دردهای دیسک کمر که به اندامها انتشار پیدا می کند داشته و در درمان دیسک کمر موثر است.
لینک زیر در خصوص نحوه اثر امواج دیاترمی بر بهبود درد ها و فرآیند ترمیم اشاره دارد.
سالهای زیادی از مطالعات نحوه اثر لیزر در فرایند ترمیم بافت ها نمی گذرد ولی در تحقیقات اخیر که به مراتب با فرایند ارتقاء سطح کیفی تجهیزات لیزر و توان آن مطالعه گردیده است نقش بسیار مهم و تاثیرگذار لیزر پرتوان در درمان انواع دردها در سیستم اسکلتی عضلانی تایید گردیده است لیزر پرتوان میتواند با بهبود سرعت ترمیم زخم ها و کاهش التهاب ها نقش بسیار مهمی در فرایند درمان دیسک کمر ایفا کند و لذا در غالب موارد متخصصین برای بهره مندی بیماران از تاثیرات مثبت لیزر در درمان دیسک کمر این مدالیته مهم را نسخه می نمایند.
اثر میدان های مغناطیسی یا مگنت در درمان مشابه لیزر به زمان بسیاری بر نمی گردد. اخیراً تحقیقات متعددی در این زمینه انجام گردیده است. میدان های مغناطیسی با اثر بر سلول ها از طریق قطبی بودن سلول ها نقش مهمی در ترمیم بافت های عمقی ایفا می کنند. از این رو از این میدان های مغناطیسی متخصصین برای درمان دیسک کمر استفاده نموده و برای بیماران نسخه میکنند.
نقش موثر ماساژ در بهبود بافت ها و ریکاوری آنها بر کسی پوشیده نیست و لذا در اکثر بیماران با درگیری دیسک کمر و گرفتگی های عضلانی می توان از این روش بسیار مهم در کاهش درد ها استفاده نمود. ماساژ میتواند با بهبود خونرسانی بافت درگیر و همچنین رفع گرفتگی ها از طریق دست های ماسور می تواند در کم کردن دردهای دیسک کمر کمک کند.
غالباً علت بیرون زدن دیسک ها از قسمت محیطی آن فشار وارده به ستون فقرات است. فشار هایی که میتواند با وضعیت بد بدنی سبب بیرون زدن دیسک شده و درد انتشاری را ایجاد نماید مکانیزم درمانی موجود در کشش یا تراکشن ستون فقرات این است که می تواند سبب ایجاد فشار منفی در دیسک ها شده و نهایتاً بازگشت دیسک به سمت جایگاه قبلی خود را داشته باشد.
همچنین کششی یا ترکشن میتواند سبب باز شدن گرفتگی های عضلانی در ستون فقرات شود.
در کلینیک هایی که متخصص مربوطه دانش حرکت ستون فقرات را می داند مانور هایی از طریق دست انجام میشود. این مانورها میتواند سبب باز شدن گرفتگی ها و همچنین رفع سندروم های فاست در ستون فقرات شود.
کلمه جا اندازی در ستون فقرات توسط عامه مردم بیشتر کاربرد دارد و این می تواند به علت رویکرد سنتی موجود در درمان های قدیمی تر باشد. در حالیکه متخصص مربوطه ممکن است به روش های مختلفی در درمان دیسک کمر اقدام نماید.
یکی از روش های بسیار مهم و تاثیر گذار در درمان دردهای ناشی از دیسک در ستون فقرات کمری تکنیک درای نیدلینگ یا طب سوزنی میباشد. در کلینیک های فیزیوتراپی متخصص فیزیوتراپی که دانش درای نیدلینگ را دارد با سوزن های مخصوصی وارد قسمت هایی از ستون فقرات می شود که مشکل بیمار را ایجاد کرده است و با تحریک این نقاط درمان دردهای مزمن در ستون فقرات امکان پذیر خواهد بود.
امید است مطالب فوق بتواند ولو اندک دانش شما را نسبت به روش های درمانی غیر جراحی در ستون فقرات افزایش دهد.
لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه نمایید
درمان نقاط ماشه ای یا تریگر پوینت با فیزیوتراپی
درمان نقاط ماشه ای یا تریگر پوینت با فیزیوتراپی
ماساژ-انواع ماساژ و اسپا-درمانی و ریلکسی-فواید و مضرات-کلینیک فیزیوتراپی شریعتی-دکتر رضایی-SPA