یکی از جراحی های بسیار مهم در دوره ورزشی به خصوص در ناحیه زانو برای ورزشکاران و افرادی که دچار آسیب شده اند پارگی رباط صلیبی قدامی میباشد. نحوه و پروسه این عمل جراحی بسیار مهم برای بسیاری از بیماران تا حدودی ناشناخته می باشد. در این مقاله در خصوص نحوه انجام عمل جراحی برای ترمیم رباط صلیبی قدامی در متد های جراحی شایع مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
اهداف جراحی ترمیم رباط صلیبی قدامی شامل موارد زیر است:
تاکنون روش مشخص و واضحی برای انواع تکنیک های جراحی رباط صلیبی قدامی مفصل زانو تدوین نگردیده و روش های مختلفی توسط جراحان انتخاب می شود.
با توجه به اینکه رباط صلیبی به صورت باند به هم پیچیده انترومدیال و پوسترولترال می باشد ( مطالعه آناتومی رباط صلیبی قدامی در مفصل زانو ) لذا تکنیک های عمل جراحی که در زیر ذکر گردیده است بنا به صلاحدید جراح ممکن است انتخاب شود.
نکته قابل ذکر در انواع جراحی ترمیم رباط صلیبی قدامی خارج مفصلی و داخل مفصلی این است که در تکنیک داخل مفصلی ثبات استاتیک بیشتری فراهم شده و متناسب با ساختار دو باندل انترومدیال و پوسترولترال رباط می باشد و اکثراً جراحان زانو تمایل به انجام به این متد جراحی دارند.
در سال ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ این تکنیک برای مواردی که پیوت شیفت در زانو وجود دارد به کار برده میشد ولی اکنون به علت ثبات کم داخل مفصلی کمتر کاربرد دارد.
در این روش از ایلیوتیبیال باند در محل اتصال توبرکل گردی استفاده می شود.
Maclntosh method
Maclntosh modified by Loseen method
Andrews method
از معایب این متدها این است که احتمال failure یا آسیب مجدد رباط وجود دارد.
در این مرحله جراح بر اساس اینکه چه نوع گرفتی برای بیمار مناسب تر است آن را آماده نموده و در مراحل بعدی از گرفت در عمل جراحی به جای رباط پاره شده استفاده می کند. در شکل فوق انواع گرفت را میبینید که A از آشیل و B از همسترینگ و C از پاتلار گرفته شده است. گرفت های همسترینگ و پاتلار شایعتر می باشند.
گرفت هایی که از خود بیمار است به نام اتوگرفت autograft و گرفت هایی که از جسد تهیه شده اند آلوگرفت allograft نامگذاری شده اند.
در این مرحله جراح گرفتی را که در مراحل قبلی انتخاب شده بوده به روشهای متعددی آماده نموده و آن را با نخ های بخیه مخصوص به هم تنیده می کند. مانند شکل زیر
دلیل روش فضای موجود بین کندیل های فمور را توسط دستگاه های مخصوص دبرید نموده و فضای موجود باز تر می شود. ( شکل زیر )
در این مرحله جراح با مته های مخصوص فضای مورد نیاز در استخوان تیبیا که قرار است گرفت موجود در آن ناحیه قرار گیرد را سوراخ میکند. ( شکل زیر )
در این مرحله جراح مانند مرحله قبل ادامه تونل تیبیا را در استخوان فمور سوراخ میکند. ( شکل بالا )
در این مرحله گرفت در تونل ایجاد شده مراحل قبلی قرار می گیرد.
در این مرحله جراح با وسیله مخصوصی که تکمه نام دارد میتواند گرفت را در قسمت فوقانی فیکس کرده و در انتها در قسمت تیبیا با پیچ مخصوص محکم کند.
در خصوص فیکس کردن گرفت نکته بسیار مهم این است که لازم است جراح این جاسازی و فیکساسیون گرفت را در زاویه مناسبی از زانو انجام دهد که بهترین ثبات را در زانو ایجاد نماید در غیر این صورت ممکن است علیرغم اینکه رباط و گرفت مربوطه بدون پارگی باشد علائمی مانند خالی کردن زانو در پای بیمار در آینده ایجاد شود.
در این مرحله جراح محل برش های جراحی شده را بخیه نموده و پانسمان انجام میدهد.
ممکن است جراح حین عمل ترمیم رباط صلیبی به روش آرتروسکوپی در صورت آسیب های دیگر مانند پارگی مینیسک ها نیز اقدام به برداشتن مینیسک آسیب دیده نموده و یا آن را ترمیم کند. شما می توانید در لینک زیر با انواع آسیب های مینیسک آشنا شوید.
یکی از سوال های مهم بیماران این است که عمل رباط صلیبی زانو چقدر طول میکشد؟
بسته به اینکه عمل جراحی رباط صلیبی فقط به تنهایی انجام می شود ممکن است که همراه با ترمیم و یا برداشتن قسمتی از مینیسک های پاره شده باشد میتواند جراحی از یک ساعت تا ۲ الی ۳ ساعت به طول بکشد.
سوالات متعددی در مورد انواع پارگی های رباط صلیبی روشهای جراحی و اینکه آیا واقعاً نیاز به عمل جراحی وجود دارد یا خیر را بیماران در مشاوره با دکتر رضایی در لینک زیر نموده اند که می توانید با مراجعه به این بخش انواع پاسخ ها را دریافت نمایید.
فیلم عمل پارگی رباط صلیبی زانو