یکی از مهمترین آسیب ها در مفصل زانو در ورزشکاران آسیب رباط صلیبی می باشد در برخی از موارد ممکن است که برای ادامه دوره ورزشی در این ورزشکاران آسیبدیده نیاز به عمل جراحی وجود داشته باشد. پس از عمل جراحی ممکن است در مراقبت ها پرسش هایی برای بیماران ایجاد می شود که لازم است پاسخ داده شود. در این مقاله به برخی مراقبت ها و پس از آن به پرسش و پاسخ های شایعی که در خصوص این مراقبت ها وجود دارد خواهیم پرداخت.
یکی از عمل های بسیار مهم در مفصل زانو عمل ترمیم رباط صلیبی قدامی می باشد این عمل بسیار مهم نقش بسیار بالایی در جهت عملکرد زانو در فعالیت های روزانه و حتی ورزشی را در افراد ایفا می نماید اما نکته بسیار مهم مراقبت بعد از عمل جراحی ترمیم رباط صلیبی زانو و همچنین عوارض پس از عمل جراحی ترمیم رباط صلیبی زانو می باشد. در این مقاله به برخی از مراقبت های پس از عمل جراحی و عوارض آن ها خواهیم پرداخت و در مقالات بعدی در خصوص نحوه تشخیص و درمان این عوارض اقدام خواهیم نمود با ما همراه باشید.
ممکن است که جراح شما به مدت یک هفته در منزل استراحت دهد ولی بعد از آن می بایست به کلینیک های فیزیوتراپی تخصصی ورزشی برای دوره توانبخشی خود مراجعه کنید که این زمان میتواند بسته به افراد مختلف از ۲ ماه تا ۶ ماه را شامل شود.
نکات زیر می تواند به شما در بهبود سریع تر ترمیم رباط صلیبی زانو پس از عمل جراحی کمک کند که شامل:
به طور متوسط اکثر بیماران که پس از انجام جراحی ترمیم رباط صلیبی از بیمارستان مرخص می شوند ممکن است که ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از عمل جراحی احساس درد داشته باشند ولی با مراقبت ها می توانند این زمان را کاهش داده و یا علائم را تخفیف دهند.
سوالی که اکثر بیماران به خصوص افرادی که شاغل می باشند و یا تمایل هر چه سریعتر برای بازگشت شرایط قبل از عمل جراحی را دارند این است که اگر زود اقدام به راه رفتن کنم چه اتفاقی میافتد. در پاسخ به این سوال لازم است که بدانیم وقتی که عمل جراحی در زانو اتفاق می افتد فرایند ترمیم و سفت شدن گرفت زمان بر بوده و نیاز است تا فرصت زمانی به بافت جراحی شده بدهیم در صورتی که این فرآیند زودتر از موعد مقرر اتفاق بیفتد زانو می تواند متورم شده و فرایند ترمیم به تعویق بیفتد و یا حتی ممکن است که خطراتی برای گرفت به وجود بیاید.
آرتروفیبروزیس یا واژه خشکی مفصل علت اصلی آن است در حقیقت پس از عمل جراحی مقداری بافت ها شروع به ترمیم می نمایند که این ترمیم میتواند توسط سلول های فیبروسیت انجام شود اما فرآیند تکثیر سلول ها در ناحیه می تواند همراه با خشکی باشد که این خشکی را فیزیوتراپیست متبحر با انجام مانور ها و تمرینات مخصوص جهت رفع آن اقدام می نماید.
با این که عضلات چهار سر برای فعالیت زانو بسیار مهم می باشند به خصوص در هنگام بالا یا پایین رفتن از پله ها ولی به علت اینکه می توانند فشار مضاعفی را به گرفت وارد نمایند لازم است تا از انجام تمرینات پر فشار بر روی چهار سر رانی و همچنین بالا و پایین رفتن از پله ها به مدت ۸ تا ۱۰ هفته پرهیز شود.
با توجه به اینکه خوابیدن روی سمت جراحی شده می تواند فشار مضاعفی را به عروق ناحیه اعمال بنماید لازم است تا به مدت حداقل تا زمانی که بتوانید روی آن پا به صورت کامل در حین راه رفتن فشار بیاندازید پرهیز کنید.
این میتواند به خاطر شرایط بیولوژیک بافت باشد که لازم است تا گرفت جراحی شده بتواند در شرایط مناسب توانایی تحمل نیروهای وارد به زانو را داشته باشد.
این می تواند سبب آسیب های جانبی در زانوی شما شود به عبارت دیگر نیرو هایی که توسط رباط صلیبی نرمال مهار می شد اکنون در آسیب رباط صلیبی مهار نمیشوند و همین نیروها میتوانند سبب آرتروز زودهنگام و فرایند تخریب مفصلی و آسیب های مینیسک و رباط های دیگر شوند.
بسته به اینکه جراح شما عمل جراحی ترمیم رباط صلیبی قدامی را انجام داد یا مینیسک را نیز ترمیم نموده است میتواند متفاوت باشد هرچند که اکثر افراد میتوانند پس از دو ماه بدون بریس راه بروند.
بله راه رفتن می تواند به بهبود عملکرد زانو و اندام تحتانی شما کمک میکند همچنین میتواند سبب تقویت عضلات به بهبود گردش خون در اندام تحتانی و دامنه حرکتی شما شود اما برای راه رفتن می بایست از فیزیوتراپیست و یا جراح خود اجازه بگیرید.
بله ممکن است در برخی از حرکت ها گرفت جراحی شده را پاره شود.
بله اگر جراحی ترمیم رباط صلیبی و توانبخشی پس از آن به درستی انجام شود اکثر ورزشکاران می توانند پس از عمل جراحی را ترمیم رباط صلیبی زانو به فعالیتهای ورزشی خود برگردند اما می بایست مراقبت بیشتری نسبت به زانوی نرمال خود داشته باشند.
اگر فقط جراحی ترمیم رباط صلیبی بدون ترمیم منیسک بوده باشد میتوانید پس از دو یا سه هفته راه بروید البته با کسب مجوز از جراح خود.
اکثر بیماران با جراحی ترمیم رباط صلیبی قدامی از حداقل دو ماه نیاز به فیزیوتراپی داشته و ممکن است در برخی از ورزشکاران حرفهای تا شش ماه تحت نظر فیزیوتراپیست ورزشی باشند.
شما میتوانید با قرار دادن مچ پای سالم خود در قسمت قدامی یا جلوی مچ پای جراحی شده دامنه حرکتی فلکشن یا جمع شدن را با کمک زانوی سالم خود انجام دهید همچنین می توانید حرکت را به صورت برعکس با گذاشتن مچ پای سالم خود در قسمت خلفی و پشت مچ پای جراحی شده برای دامنه حرکتی باز شدن زانو یا اکستنشن اقدام نمایید همچنین می توانید با مراجعه به بخش های ورزش فیزیوتراپی ورزشی انواع تمرینات پس از جراحی ترمیم رباط صلیبی قدامی زانو را مطالعه نمایید.
نکات زیر می تواند به پیشگیری از اضافه وزن شما در دوران توانبخشی کمک کننده باشد:
در برخی از موارد که می تواند ۱۲ درصد بیماران را شامل شود پس از جراحی ممکن است که تا شش ماه خشکی مفصلی وجود داشته باشد.
این زمان می تواند بین افراد مختلف متفاوت باشد ولی معمولاً بین هفته ششم تا دوازدهم ضعیف ترین حالت میباشد و میبایست از فعالیتهایی که باعث پیچش زانو می شوند پرهیز نمود.
سوالی که اکثر بیماران در خصوص افزایش سرعت ترمیم و بهبود سریعتر عمل جراحی خود در دوره نقاهت میپرسند میتواند این باشد که میتواند نکات زیر برای افزایش سرعت ترمیم جراحی موثر واقع شود
استفاده بریس پس از عمل جراحی به خصوص در روزهای اول در اکثر موارد ضروری می باشد به خصوص هنگامی که شما ایستاده هستید ولی پس از آن می توانید در صورتی که در وضعیت مناسبی دراز کشیده می باشید بریس را باز کنید.
به طور معمول بهتر است به خصوص زمانی که بانداژ استریل روی زخم های شما گذاشته شده است تا خود بانداژ شل شود نیاز به برداشتن نیست. و بهتر است تا سه یا چهار روز یکبار به مدت دو هفته از بانداژ زخم بندی استفاده کنید.
معمولاً پس از ۴ تا ۶ هفته فیزیوتراپی و بهبود علائم شما و اینکه توانستید عصای خود را بردارید می توانید با مشورت جراح خود اقدام به رانندگی کنید ولی تا زمانی که این کار انجام نشده باشد شما فقط می توانید به عنوان مسافر در ماشین به مسافرت بروید با زمان محدود که ضرورت دارد زمان خود را کمتر کنید.
هرچند که در مقالات معمولاً برتری مشخصی بین پیچ های جذبی و یا فلزی در عمل جراحی ذکر نگردیده است ولی نیاز به برداشتن پیچ های فلزی در پیچ های جذبی وجود ندارد و این میتواند مزیت پیچ های جذبی نسبت به پیچ های فلزی باشد.
در پاسخ به این سوال مهم که اکثر بیماران ند این است که افراد با رباط صلیبی پاره به دو دسته کوپر coper و نان کوپر non coper تقسیمبندی میشوند افراد کوپر اشخاصی با رباط صلیبی پاره هستند که وابستگی به آنها ندارند به عبارت دیگر میتوانند فعالیتهای زندگی خود را با رباط صلیبی پاره شده انجام دهند اما این افراد باز هم نیاز به عمل جراحی در صورت داشتن زندگی فعال ورزشی دارند. در مقابل افراد نانکو پر افرادی هستند که وابستگی به رباطصلیبی دارند و در صورتی که رباط صلیبی آنها پاره شود نیاز به عمل جراحی وجود دارد چه ورزش کنند چه نکنند.
علائم پارگی رباط صلیبی که قبلاً در مقالات قبلی ذکر گردیده است شامل التهاب و تورم گرمی و عدم توانایی حرکت مفصل زانو در فعالیت ها می باشد به هر حال وقتی این علائم را داشته باشید نیاز به این وجود دارد که به پزشک خود مراجعه نمایید.
ننکته بسیار مهمی که به افراد با پارگی رباط صلیبی در دوره توانبخشی آنها ذکر می گردد این است که باید یک سری از تمرینات تعادلی تمرینات حس عمقی دامنه حرکتی مناسب کسب قدرت مناسب عضلانی به خصوص در عضلات همسترینگ ، چهارسر رانی ، داخل ران و عضلات پشت ساق ضروری میباشد با انجام این تمرینات و همچنین مراقبتهای دیگری که متخصصین فیزیوتراپی و پزشک شما به شما آموزش خواهند داد می توانید از پارگی مجدد رباط صلیبی خود جلوگیری کنید.
طبق مقالات اگر جراحی ترمیم رباط صلیبی در زانوی فوتبالیست انجام شود ۶ برابر ظرف مدت دو سال احتمال پارگی مجدد وجود دارد لذا با عنایت به این موضوع باید ورزشکاران مراقبت های بسیار بیشتری را در زانوی عمل جراحی شده خود داشته باشند.
افرادی که دچار پارگی رباط صلیبی قدامی میشوند تمایل دارند که با روشهای غیر جراحی فرایند ترمیم رباط صلیبی پاره خود را انجام دهند اما در پاسخ به این نکته ضروری است که بدانیم رباط صلیبی پاره شده هیچگاه ترمیم نمی شود اما فیزیوتراپی می تواند با تقویت عضلات و کاهش نیروهای مخرب به ثبات بهتر مفصل زانوی شما کمک کننده باشد.
بله در اکثر دوره توانبخشی جراحی ترمیم آسیب رباط صلیبی قدامی شنا توسط متخصصین فیزیوتراپی توصیه و تجویز می شود.
با توجه به اینکه عوارض پس از عمل جراحی میتواند چسبندگی ها و همچنین آتروفی عضلانی و به تبع آن عملکرد پایینتر مفصل زانو شود لازم است فیزیوتراپی انجام شود فیزیوتراپی می تواند با تقویت عضلات و بهبود دامنه حرکتی در مفصل زانو به عملکرد بهتر مفصل زانو کمک نماید.
بله رژیم غذایی مناسب مانند ترکیبی از پروتئین های مرغ و ماهی و لبنیات و سبزیجات می تواند کمک موثری برای بهبود عوارض پس از عمل و بهبودی سریعتر جراحی نماید.
سوالات متعددی در مورد انواع پارگی های رباط صلیبی روشهای جراحی و اینکه آیا واقعاً نیاز به عمل جراحی وجود دارد یا خیر را بیماران در مشاوره با دکتر رضایی در لینک زیر نموده اند شما می توانید با مراجعه به این بخش انواع پاسخ ها را دریافت نمایید.
لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه نمایید