یکی از آسیبهای شایع در ورزشکاران درگیری رباط داخل زانو می باشد که می تواند همراه با آسیب رباط صلیبی باشد به کار گیری از تکنیک های پیشرفته و حرفه ای درمان آسیب های ورزشی در این گونه بیماران در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی تحت نظارت دکتر رضایی و دکتر احمدی کمک قابل قبولی را در درمان این گونه بیماران نموده است.
رباط داخلی زانو در قسمت داخلی مفصل زانو قرار گرفته است و استخوان ران را به درشت نی متصل میکند این رباط از زانو در مقابل خم شدگی به سمت داخل حمایت میکند و یکی از چهار رباط اصلی زانو است که به ثبات مفصل زانو کمک میکنند.
این رباط به مینیسک داخلی زانو نیز اتصال دارد که این امر سبب میشود در هنگام آسیب این رباط مینیسک داخلی نیز گاها آسیب ببیند.
آسیب های MCL از جمله شایع ترین آسیب های لیگامانی زانو میباشد. دلیل عمده پارگی های خفیف تا متوسط MCL شامل جراحات ضربه ای یا غیر ضربه ای همراه با وارد آمدن نیرویی از قسمت خارجی زانو یعنی قرار گرفتن زانو در وضعیت ژنووالگوم ( زانوی ضربدری ) است.
این آسیب ورزشکاران کلیه رده های سنی به ویژه افراد بین ۱۶ تا ۵۰ سال را شامل میشود اما نسبتاً بین ورزشکاران مسن تر متداول نیست. آسیب MCL در ورزش هایی مثل فوتبال ، اسکی ، راگبی و فوتبال آمریکایی رایج است. هنگامی که زانوها کنار هم قرار داشته و توسط یک نیروی خارجی به سمت داخل کشیده میشوند ورزشکار در معرض خطر قرار میگیرد.
ورزشکاران اغلب به هنگام آسیب دیدگی صدا یا احساس پارگی در زانو را گزارش میدهند. درد معمولاً در بخش داخلی زانو به ویژه در مبدا MCL و در بالای زانو وجود دارد. تست فیزیکی زانو ندرتاً عارضه پارگی MCL را مشخص می کند مگر اینکه با تورم همراه باشد.
ممکن است گاهی دامنه حرکتی ورزشکار به ویژه در ۱۰ درجه انتهای باز شدن زانو به دلیل محل قرارگیری این لیگامنت محدود شود. حساسیت موضعی در طول MCL احساس میشود که ممکن است شامل خط میانی مفصل هم شود.
به طور کلی آسیب های رباط داخلی زانو به سه درجه تقسیم بندی می شود درجه 1 شامل درد موضعی می باشد که بدون شلی مفصل ای همراه است ولی در درجه ۲ می تواند مقداری شلی مفصلی نیز وجود داشته باشد ضمناً همراه با درد خواهد بود اما در درجه 3 کشیدگی و پارگی رباط بیمار جابجایی و شلی مفصلی زیادی را حین ایجاد نیروی والگوس خواهد داشت.
شایع ترین علامت پارگی این لیگامنت احساس درد در محل آسیب ( قسمت داخلی زانو ) است. حساسیت به لمس و تورم در ناحیه زانو به همراه علایم خونمردگی در طی یک یا دو روز اول بعد از آسیب دیدگی اتفاق میفتد. در بعضی موارد کبودی در ناحیه آسیب دیده میشود. همچنین در موارد شدید آسیب MCL ورزشکار ممکن است در زانوی خود احساس ناپایداری کند.
اکثر آسیبهای MCL میتوانند با روشهای درمانی غیر از جراحی درمان شوند اگرچه آسیبهایی که چند لیگامنت را در بر می گیرند نیاز به جراحی دارد برای آسیب های درجه پایین ، در ابتدا لازم است با بی حرکت کردن ناحیه و بالا نگه داشتن موضع ، از ماساژ موضعی یخ و بانداژ حمایتی استفده شود. پس از کاهش درد و تورم توسط مدالیته های فیزیوتراپی ، حرکت های فعال و غیرفعال و همچنین تمرینات دوچرخه سواری تا آستانه تحمل و تمرینات قدرتی عضله چهار سر ران زیر نظر متخصص فیزیوتراپی و آسیب شناسی ورزشی شروع میشود.
ورزشکار باید از حرکت زانو اطمینان حاصل کند تا دامنه حرکتی کامل بازگردد ، حتی در صورتی که درد وجود داشته باشد. به این ترتیب زانو سفت نمیشود. ورزشکار نباید با یک بالش زیر زانو بخوابد زیرا این وضعیت ممکن است مانع از باز شدن زانو در حین راه رفتن شود و فرد را دچار مشکل کند.
برای آسیب های جدی پارگی MCL استفاده از بریس به منظور کمک به درمان لیگامنت برای یک دوره ضروری است که این بریس در ابتدا در زاویه ۳۰ درجه استفاده می شود و پس از ۴ تا ۶ هفته استفاده از بریس متوقف می شود.
در ابتدا هدف از فیزیوتراپی برگرداندن دامنه حرکتی کامل است که ممکن است در آغاز دردناک و مشکل باشد همچنین فیزیوتراپی میتواند با استفاده از :
در بهبود فیبرهای لیگامنت موثر واقع شود. همچنان که بهبودی حاصل میشود، ورزشکار باید یک برنامه تمرینی قدرتی برای اندام های تحتانی با تاکید بر عضلات لگن و زانو انجام دهد. هنگام انجام تمرینات قدرتی عضلات داخلی و خارجی ران باید مراقب باشد که لیگامنت جانب داخلی تحت فشار نبوده و دردناک نشود. برای کاهش تورم و درد استفاده از ماساژ یخ پس از تمرین میتواند موثر واقع شود.
دوره درمان حدود سه ماه به طول می انجامد و به بازگشت دامنه حرکتی ، قدرت و عدم درد در موضوع بستگی دارد. هنگام بازگشت به ورزش معمولاً ورزشکار باید برای محافظت از بخش داخلی و خارجی زانو از پوشش های محافظ استفاده کند و زمان تمرین باید به تدریج افزایش یابد. ورزشکار باید پیش از بازگشت کامل به ورزش به تمرینات دویدن و کات کردن مسلط شود.
لطفاً جهت کسب اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه نمایید