یکی از رباط های بسیار مهم در مفصل زانو رباط صلیبی قدامی میباشد. آسیب های این رباط سبب از بین رفتن ثبات مفصل شده و ممکن است در غالب موارد نیاز به عمل جراحی وجود داشته باشد. در این مقاله به تفصیل درخصوص آسیبها علت و ریسک فاکتورهای آسیب پرداخته و لینک های مرتبط مفید برای افزایش آشنایی مخاطبین ارائه گردیده است.
رباط صلیبی یکی از رباط های بسیار مهم در مفصل زانو می باشد.
پارگی رباط صلیبی اغلب در فعالیتهای ورزشی به خصوص در ورزش های مانند فوتبال و پر برخورد ایجاد میشود و این پارگی می تواند سبب از بین رفتن ثبات در مفصل زانو شود.
اما قبل از هر موضوع لازم است بدانیم که رباط صلیبی چیست؟
رباط ها بافت های همبند می باشند که سبب اتصال استخوان ها به همدیگر می شوند. در حالت نرمال غالب ثبات در مفصل از طریق سلامت رباط ها به دست می آید. به عنوان مثال در مفصل زانو ثبات جابجایی قدامی استخوان تیبیا نسبت به فمور از طریق رباط صلیبی قدامی به دست می آید همچنین رباط صلیبی خلفی جابجائی خلفی تیبیا نسبت به فمور را ایجاد میکند.
نام دیگر رباط صلیبی قدامی anterior cruciate ligament ACL می باشد که به طور مخفف به ACL معروف است.
همانطور که در مفاهیم قبلی و مقالات قبلی ذکر گردیده است اغلب پارگی های رباط صلیبی قدامی از طریق ورزش های پر برخورد و فرود ناصحیح به دست میآید که البته بیش از نیمی از پارگی های رباط صلیبی قدامی در فعالیت های غیر برخوردی ایجاد می شود.
با فرود ناصحیح و عدم توانایی عضلات در مهار نیرو ها به خصوص نیروی والگوس در مفصل زانو ممکن است رباط داخلی و مینیسک و رباط صلیبی پارگی توأمان داشته باشند که به این عارضه سهگانه ناخوشایند اطلاق می شود.
علت های بارگیری رباط صلیبی متفاوت می باشند ولی برخی از عوامل شایع شامل موارد زیر است
علائم پارگی رباط صلیبی شامل موارد زیر است
مراحل تشخیص پارگی رباط صلیبی شامل موارد زیر است
در لینک زیر در مورد روش های تشخیصی پارگی رباط صلیبی در ام آر آی ، رادیولوژی و سی تی اسکن مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
سوال اکثر بیماران این است که اگر رباط صلیبی پاره شود چه اتفاقی پیش می آید؟ به عبارت دیگر عوارض پارگی رباط صلیبی چیست؟ در مقاله زیر به صورت جامع و کامل عوارض پارگی رباط صلیبی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
درمان پارگی رباط صلیبی بر اساس میزان پارگی و شدت آن و سطح فعالیت شخص و شرایط جسمانی و جنسی بیمار و تعیین می شود متخصص مربوطه با در نظر گرفتن جمیع حالت ها و شدت آسیب برای بیمار پلن درمانی مشخص میکند.
در برخی موارد که شدت آسیب کم باشد ممکن است متخصص مربوطه درمان بدون جراحی را برای بیمار توصیه نماید در روشهای درمانی بدون جراحی یا کانسرواتیو که بیشتر از طریق فیزیوتراپی در کلینیک فیزیوتراپی و فیزیوتراپی ورزشی مورد درمان قرار میگیرند. در لینک زیر انواع درمانهای بدون جراحی در پارگی رباط صلیبی ذکر گردیده است.
در برخی موارد ممکن است که با در نظر گرفتن شرایط متخصص برای بیمار و روش درمانی جراحی در نظر بگیرد در روش جراحی انواع مختلف جراحی در پارگی رباط صلیبی انجام میشود. لینک زیر در مورد نحوه عمل جراحی شایع بحث و بررسی می کند در لینک های مرتبط مزایا و معایب تکنیکهای مختلف را به تفکیک بررسی می نماید.
پس از عمل جراحی ترمیم رباط صلیبی در مفصل زانو یکسری مراقبتها از زانو توسط متخصص به شما پیشنهاد می شود در لینک زیر مراقبت های پس از عمل جراحی ذکر گردیده است. یکی از مراقبتها بستن زانوبند است که میتواند برای بافت عمل جراحی شده محافظت مناسبی فراهم آورد البته زمان مشخصی نیاز است تا استفاده شود و پس از آن زمان ضرورت دارد که تحت نظر فیزیوتراپیست متخصص خود اقدام به باز کردن آن به گذر زمان نمایید.
غالب بیماران با سوال مهمی مواجه می شوند و اینکه من چه زمانی می توانم به فعالیتهای قبل از آسیب خود برگردم؟
پاسخ به این سوال منوط به این سوال است که مدت زمان ترمیم رباط صلیبی چقدر است به عبارتی دیگر گرفت مورد استفاده در عمل جراحی چه زمان می تواند برای فعالیت های روزمره مناسب بوده باشد و ترمیم شود؟ اغلب بیماران می بایست حداقل ۶ ماه از زمان جراحی به بعد از انجام فعالیت های شدید پرهیز کنند هرچند که میتوانند پس از ۳ ماه از عمل جراحی با دستور جراح خود و یا فیزیوتراپیست ورزشی به راه رفتن و پس از چهار ماه به ملایم دویدن و پس از پنج بار به صورت مستقیم دویدن با سرعت بالا اقدام نمایند هرچند که تغییر جهتهای ناگهانی و شدید ضرورت دارد که حداقل بیش از ۶ ماه زمان داده شود. لینک های موجود در سایت فیزیوتراپی شریعتی در خصوص این موضوع و همچنین بخش پرسش و پاسخ سایت فیزیوتراپی شریعتی به این گونه سوالات پاسخ کاملی داده است.
جوش خوردن رباط صلیبی فرآیندی است که در مدت زمان ترمیم اتفاق می افتد به عبارت دیگر ترمیم توسط اتصال در بافت گرفت مورد جراحی شده در بیماران با جراحی و یا در بیماران بدون نیاز به عمل جراحی که البته در موارد کشیدگی های خفیف وجود دارد بسته به شدت آن متفاوت خواهد بود.
یکی از خطرات پس از عمل جراحی ترمیم رباط صلیبی مفصل زانو پارگی مجدد است. در پارگی مجدد علائم زیر می تواند وجود داشته باشد.
و موارد دیگری که میتواند توسط متخصصین در هنگام معاینه مشخص شود بر این اساس به بیماران توصیه می شود تا طبق پروتکل ها و گایدلاین های زمانی تعیین شده اقدام به ارتقاء فعالیت بدنی خود نمایند با حداقل ریسک آسیب پارگی مجدد فراهم شود.