آسیب های لگن و درمان آنها با فیزیوتراپی
آناتومی لگن
لگن حلقه استخوانی موجود در انتهای تنه بین ستون فقرات و پاها را شامل می شود که شامل استخوان های
- هیپ متشکل از سه استخوان ایلیوم ایسکیوم و پوبیس
می باشد.
در دوران نوجوانی و بلوغ سه استخوان ایلیوم ایسکیوم و پوبیس به هم اتصال استخوانی پیدا کرده و در قسمت کف مفصل استابولوم استخوانی می شوند.
نحوه ایجاد آسیب لگن:
آسیب های لگن میتواند از ضربات مستقیم و یا افتادن از ارتفاع مانند نردبان یا آسیب های ورزشی و همچنین تصادفاتی مانند موتور سیکلت و اتومبیل باشد.
و
علائم و نشانه های آسیب های لگن
- عروق خونی که در ناحیه حفره لگن می تواند وجود داشته باشد و همچنین ارگان های داخلی مانند کیسه مثانه و سیستم تناسلی می توانند در این آسیب ها دچار مشکلات جدی شوند که میتوانند با پارگی عروق خونی بیمار را دچار شوک نموده و یا اختلالات خون در ادرار و دفورمیشن استخوانی ایجاد نماید.
- درد به عنوان یکی از عامل های بسیار مهم در شکستگی های ناحیه لگن می تواند تا حفره لگن زیر شکم و یا انتشار آن حتی تا اندام تحتانی همراه باشد.
انواع آسیب ها و شکستگی های لگن
Stable fractures like:
- Superior or inferior pubic ramus fracture
Unstable fractures like
- Anterior posterior compression fracture
- Lateral compression fracture
other injury like
- Acetabulum fractures in socket
علت های ایجاد شکستگی در لگن
علت های شایع آن همانطور که ذکر کردید می تواند ناشی از برخوردهای شدید مانند موتورسیکلت و یا تصادفات اتومبیل و یا افتادن به صورت مستقیم از ارتفاع یا نردبان را شامل شود.
که بسته به نوع شکستگی و ناحیه آن می تواند کاندید جراحی شود.
تشخیص شکستگی های لگن
شکستگی های لگن و آسیب های آن می تواند از طریق:
- رادیولوژی
- سی تی اسکن CT Scan
- معاینات بالینی
- ام آر آی MRI
قابل تشخیص باشد که توسط متخصص ارتوپدی انجام می شود.
درمان شکستگی های لگن
همانطور که ذکر شد
شکستگیها میتوانند تنوع زیادی داشته و بر اساس ناحیه و شدت آن نیاز به جراحی یا درمان های غیر جراحی داشته باشند در موارد جراحی به تکنیکهای مختلف متخصص ارتوپدی حاذق می تواند با جراحی دو انتهای استخوان شکسته را فیکس نموده و پس از آن
فیزیوتراپی را توصیه نماید.
درمان جراحی در آسیب ها و شکستگی های لگن
در تکنیک های جراحی جراحی می تواند با فیکساسیون های خارجی ناحیه آسیب دیده و جابجا شده را جراحی نموده و استیبل نماید.
در برخی از موارد ممکن است از تکنیکهای تراکشن های اسکلتی نیز استفاده شود در خلال این کشش ها پین هایی در داخل مفصل و استخوان ران گذاشته شده که میتواند با کشش باعث اصلاح ناحیه شکسته شود در بعضی از این بیماران میتوانند از داروهای کاهنده درد نیز به علت طولانی مدت درمان و کشش استفاده نمایند.
در موارد دیگر جراح می تواند با جراحی باز در ناحیه و جایگزاری فیکساسیون داخلی استخوانهای جابجا را جا اندازی نموده و سپس پس از گذر مدتی در صورت نیاز فیکساتور ها را خارج نماید.
مداخلات مورد توجه در آسیب ها و شکستگی های لگن پس از جراحی
پس از جراحی ممکن است جراح ناحیه آسیب دیده و زخم های آن را مورد بررسی مجدد قرار داد این ارزیابی می تواند شامل:
- توجه به موارد عفونی شدن زخم ها
- آمبولی های ریوی و اختلالات تنفسی
باشد.
دوره پس از جراحی در آسیب ها و شکستگی های لگن
جراح ممکن است برای مدتی از داروهای کاهنده درد برای تحمل بهتر بیمار در دوره نقاهت استفاده نماید همچنین می تواند در بعضی از موارد خاص از داروهای opioid برای کاهش درد استفاده نمایند هرچند که باید در این گونه موارد دوز مصرفی و وابستگی را دقیقاً کنترل نمود.
توجه به حرکت ها و دامنه حرکتی در آسیب های شکستگی های لگن
ضرورت دارد تا پس از عمل جراحی و استیبل بودن شرایط بیمار در موارد قبلی که ذکر گردید از حرکات طبیعی و دامنه حرکتی مفاصل در فیزیوتراپی استفاده شود به همین منظور جراح توصیه فیزیوتراپی را به
فیزیوتراپیست متخصص ذکر خواهد نمود.
درمان فیزیوتراپی در آسیب ها و شکستگی های لگن
درمان فیزیوتراپی در شکستگی های لگن بسته به شرایط و موقعیت بیمار جنس به نوع آسیب و شدت آن میتواند متفاوت باشد از آسیب های ساده که میتواند توسط فیزیوتراپی در ناحیه لگن انجام شده شامل:
و نهایتاً ارائه راهکارهای مناسب برای استفاده صحیح از اندامها در کارکردهای روزمره افراد عادی و یا ورزشکاران حرفه ای تست های فانکشنال و بازگشت به شرایط قبل از آسیب انجام شود که در کلینیک های فیزیوتراپی تخصصی ورزشی مانند
کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی تمام این عوامل فوق قابل اجرا و انجام می باشد.
لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه نمایید