یکی از عارضه های بسیار مهم در پیچ خوردگی های مچ پا درگیریهای غضروف مفصلی می باشد که می تواند همراه با شکستگی و کنده شدن غضروف در مفصل مچ پا را شامل شود یکی از استخوان های بسیار مهم در مورد پا که می تواند دچار این آسیب شود استخوان تالوس یا استخوان قاپی می باشد. در پیچ خوردگی های مچ پا این استخوان دچار کندگی حضور شده و می تواند شخص دچار درد مزمن مچ پا شود.کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی با بهره گیری از تکنیک های پیشرفته در درمان انواع اختلالات مچ پا گام مهمی در درمان این گونه بیماران برداشته است.
در برخی موارد ممکن است در اثر پیچ خوردن مچ پا قسمتی از غضروف استخوان به خصوص در استخوان تالوس یا استخوان قاپی پا شکسته و از آن جدا شود که باعث درد و سفتی در مفصل مچ پا میشود. اما در ابتدا لازم است که آناتومی مفصل و نقش استخوان تالوس در مچ پا را توضیح دهیم.
مفصل مچ پا ترکیبی از مفاصل مختلف را شامل می شود همانطور که در شکل زیر ملاحظه می نمایید استخوان تالوس یا استخوان قابی به عنوان یکی از مهمترین استخوان های مچ پا در شکل زیر با دایره قرمز رنگ نشان داده شده است.
قسمت بالای تالوس بخشی از مفصل مچ پا را شامل میشود که از غضروف مفصلی پوشیده شده است. این غضروف مفصلی تقریباً یک هشتم اینچ ضخامت داشته و به مفصل مچ پا امکان حرکت با اصطکاک کم را ایجاد می نماید.
همانطور که در شکل زیر ملاحظه می نمایید استخوان تالوس به عنوان یکی از استخوانهای مهم در عملکرد مفصل مچ پا محسوب می شود و با حرکت پلانتار فلکشن یا دورسی فلکشن مطابق شکل زیر می تواند به تسهیل حرکت در مفصل مچ پا و توزیع نیرو ها کمک نماید.
در فعالیتهای ورزشی یا کارهای روزمره امکان پیچ خوردگی در مچ پا وجود دارد این پیچ خوردگی ها میتواند از ضایعات رباط مفصل مچ پا مانند و یا کپسول مفصلی و رتیناکولوم های مفصلی را شامل شده و حتی در مواردی کندگی در غضروف استخوان های مچ پا به خصوص در تالوس در سطوح فوقانی یا گنبدی آن شود که در شکل زیر مکانیسم آن نشان داده شده است.
به علت آسیب هایی که در رگهای خونی ناحیه به وجود میآید زائده قابل ترمیم نمی باشد.
شکل زیر نمایی از آسیب غضروف استخوان تالوس را در قسمت داخلی و فوقانی آن مشاهده می نمایید که در جسد دیده می شود.
همانطور که در قبل اشاره گردید نیروهای غیر متقارن مانند شکل های قبل می توانند سبب آسیب غضروفی در نواحی مختلف استخوان تالوس شوند به این آسیب می تواند بدون جابجایی یا با جابجایی همراه باشد که در اکثر موارد ترمیم پذیر نبوده و سبب درد مزمن و خشکی در مفصل به خصوص در ناحیه آسیب دیده می نماید.
علائم و نشانههای استئوکندریت دیسکان در مفصل مچ پا مانند پیچ خوردگی مچ پا می باشد. درد و تورم و در صورت وزن اندازی روی مچ پا که تشدید می شود می تواند علائمی از این عارضه باشد در برخی موارد ممکن است با جدا شدن ضایعه کنده شده و حرکت آن در مفصل قفل شدن و محدودیت های حرکتی در مفصل نیز وجود داشته باشد. در صورت عدم درمان مناسب میتواند منجر به آرتروز و تخریب سطوح مفصلی و سیاه شدن استخوان تالوس شود. این عارضه می تواند حتی دیرتر نیز تظاهر پیدا کند.
عارضه استخوان ریسک آن استخوان تالوس می تواند سبب کم شدن دانسیته استخوانی تالوس و یا سیاه شدن آن شود. تشخیص می تواند توسط پزشک متخصص ارتوپدی توسط
انجام شود.
درمان اولیه در این عارضه می تواند بلافاصله پس از آسیب دیدن در موج پا آغاز شود ممکن است پزشک متخصص ارتوپدی برای شما به مدت ۶ هفته بی حرکتی را تجویز نماید که این عمل میتواند توسط آتل و یا گچ گیری انجام شود لازم است در این دوره از عصا برای این که روی ناحیه وزن اعمال نشود استفاده شود.
درمان غیر جراحی در این عارضه پس از یک دوره بیحرکتی میتواند شامل فیزیوتراپی و انجام تمرینات تقویت عضلات مفصل مچ پا و دامنه حرکتی را شامل شود که در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی تحت نظارت دکتر رضایی و دکتر احمدی قابل اجرا و انجام می باشد. در زیر نمونه ای از درمانهای موجود در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی را ملاحظه می نمایید.
در برخی موارد که فیزیوتراپی و درمانهای غیر جراحی نتیجه بخش نباشد جراحی می تواند چاره ساز باشد.
لطفاً جهت کسب اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه نمایید