با توجه به اهمیت مفصل تمپورومندیبولار TMJ یا همان مفصل گیجگاهی فکی در زندگی لازم است تا اختلالات این مفصل مهم تشخیص زود و دقیق داده و درمان موثر و زود هنگام انجام شود زیرا در اثر اختلالات درازمدت این مفصل آرتروز و تغییرات تخریبی در مفصل سبب ایجاد محدودیت های شدید مفصلی خواهد شد به نحوی که شخص توانایی باز کردن دهان را نخواهد داشت فیزیوتراپی می تواند به این گونه بیماران کمک شایانی نماید.
با توجه به مطالب قبلی در خصوص آناتومی , ارزیابی مفصل تمپورومندیبولار , مطلب اخیر در خصوص بیماری های شایع در این مفصل مهم بدن میباشد.
از بیماری های شایع مفصل تمپورومندیبولار می توان به موارد زیر اشاره کرد که هر کدام را توضیح داده و درمانهای موجود را اشاره خواهیم نمود.
این عارضه در خانمها نسبت به آقایان بیشتر دیده میشود و میتواند بیشتر در دهههای سوم و چهارم بیشتر باشد. از مشخصه های این سندروم وجود صدا مانند Click , دررفتگی و نیمه دررفتگی و در موارد بعدی محدودیت های حرکتی می باشد.
این سندروم به دو فاز اولیه و ثانویه تقسیم می شود.
در این سندروم بیمار از درد موضعی معمولاً یک طرفه و یا گاهی دو طرفه شکایت دارد. همچنین احساس clicking ، در مفصل بوده و فک به سمت ناحیه آسیبدیده نیز انحراف پیدا میکند.
در حین باز کردن دهان تمایل به پروتروژن در فک وجود دارد.
در این فاز باید به اسپاسم عضله مستر توجه ویژه نمود و در صورتیکه اسپاسم برطرف شود مشکلات بیمار به مراتب به گذر زمان بهبود خواهد کرد.
در این سندروم به گذر زمان تغییرات تخریبی در مفصل مشاهده می گردد. تغییرات رادیولوژی به نفع تخریب مفصلی و همچنین آرتروز مفصل وجود دارد.
عضلات درگیر در این فاز بیشتر مستر ، پتریگوئید داخلی و خارجی ، تمپورالیس ، استرنوکلیدوماستوئید ، اسکالن ها و رومبوئید ها بوده
ولی
شایع ترین این عضلات درگیر عضله پتریگوئید خارجی می باشد.
استفاده از روش های فیزیوتراپی
و آموزش های لازم برای کمتر کردن فشارهای درازمدت مفصلی می باشد.
همانطور ذکر گردید تغییرات تخریبی در مفصل تمپورومندیبولار در ردههای بالای دوره زندگی شخص اتفاق می افتد به طوری که ۸۰ تا ۹۰ درصد جامعه سالمند بالای ۶۰ سال درگیری را در این مفصل دارند. روش های استفاده صحیح مفصل پرهیز از فشارهای مفصلی مانند جویدن های سخت و طولانی مدت میتواند به شخص جهت پیشگیری از ابتلا به این عارضه کمک نماید.
درمان در آرتروز مفصل تمپورومندیبولار مانند درمان سندروم اختلال مفصل تمپورومندیبولار ثانویه می باشد هرچند که در بعضی از موارد ممکن است بسته به اینکه نتیجه مطلوب حاصل نگردد روش های جراحی توصیه شود.
با توجه به اینکه علائم بیماری های روماتیسمی شامل التهاب درد و اختلالات مفصلی می باشد که می تواند این اختلالات مفصلی سبب از بین رفتن در سطوح مفصلی و عناصر مفصلی شود. تغییرات سطوح مفصلی و اختلالات موجود در مفصل توسط پزشک معالج شناخته و درمان انجام خواهد گرفت از جمله درمان های مورد استفاده در اینگونه بیماران به شرح زیر است :
وجود دارد که بسته به نظر پزشک متخصص مربوطه و فوق تخصص فک و صورت و دندانپزشک میتواند تشخیص داده شده و درمان های مورد نظر توصیه شود.
کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی با بهره مندی از امکانات مناسب و همکاری با فوق تخصص های فک و صورت و همچنین فوق تخصص های روماتولوژی و تمامی تخصص های مرتبط با بیماریهای این مفصل مهم سعی در درمان موثر این بیماران داشته است که به نتایج درمانی مطلوب رسیده است.
لطفا جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه بفرمایید