شکستگی استخوان پاشنه به عنوان یک عارضه دردناک مزمن در شکستگی های ناشی از سقوط از ارتفاع به وجود می آید. درمان های متعددی برای این نوع شکستگی دردناک وجود دارد و گاهی ممکن است دردهای آن تا دو سال به طول بیانجامد. درمانهای فیزیوتراپی در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی کمک بسیار موثری را برای ترمیم هرچه بهتر این عارضه نموده است.
استخوان پاشنه یا استخوان کالکانئوس بزرگترین استخوان موجود در کف پا می باشد که در قسمت خلفی کف پا قرار گرفته و محل توزیع وزن بدن می باشد که می تواند با استخوان کوبوئید در قدام و استخوان تالوس در قسمت فوقانی مفصل شود. این استخوان نقش بسیار مهمی در عملکرد پا ایفا می نماید.
استخوان پاشنه یا کالکانئوس به مثابه یک تخم مرغ آب پز شده می باشد زیرا در قسمت خارجی آن لایه نازک سفت قرار گرفته در حالی که در قسمت داخلی آن استخوان اسفنجی می باشد. هنگامی که لایه خارجی آن میشکند استخوان حالت کلاپس شده یا فشرده می شود. این تغییرات می تواند سبب ایجاد تغییرات بیومکانیکی در استخوان و زوایای مفصلی شود و نهایتاً منجر به دردهای مزمن ناحیه شود یکی از زوایای مهم استخوان کالکانئوس زاویه بهلر است.
در نمای رادیولوژی از جانب زاویه سطوح مفصلی که با استخوان تالوس مفصل می شوند و میزان آن بین ۲۰ تا ۴۰ درجه می باشد که در موارد شکستگی پاشنه میتواند به زیر ۲۰ درجه کاهش پیدا بکند این زاویه توسط آقای لورنز بهلر جراح اتریشی مطرح گردید.
نحوه شکستگی استخوان پاشنه یا کالکانئوس بیشتر در اثر افتادن از ارتفاع میتواند به وجود بیاید هر چند که در بعضی از موارد ممکن است در تصادفات اتومبیل ، پیچ خوردگی مچ پا ، و یا ناشی از overuse نیز ایجاد شود.
به طور کلی این شکستگی ها جزء شکستگی های شایع محسوب شده و دو درصد کل شکستگی های بدن و ۶۰ درصد شکستگی های مچ پا را شامل می شود.
شکستگی های پاشنه یا کالکانئوس به دو دسته ی داخل مفصلی در مفصل ساب تالار می یا خارج مفصلی تقسیم میشوند.
۲۵ تا ۳۰ درصد شکستگی ها را شامل می شود.
در این نوع شکستگی ها می تواند کشش تاندون آشیل منجر به شکستگی استخوان پاشنه شود.
در موارد overuse نیز میتواند شکستگی به صورت خفیف ایجاد شود.
۷۰ تا ۷۵ درصد شکستگی ها را شامل میشود و بیشتر این شکستگی ها در تنه استخوان ایجاد می شود.
این نوع شکستگی ها معمولاً از شدت بالاتری برخوردار بوده و می تواند با تغییر در سطوح مفصلی باعث ایجاد دردهای مزمن در ناحیه شود.
علائم شکستگی استخوان پاشنه یا کالکانئوس می تواند متفاوت باشد ولی در کل موارد زیر را شامل می شود :
شکستگی استخوان پاشنه یا کالکانئوس توسط رادیولوژی و سی تی اسکن توسط متخصص قابل تشخیص می باشد.
پزشک متخصص ارتوپدی و یا فوق تخصص مچ پا بر اساس نیاز بیمار ممکن است پلن درمانی بیمار را طرح ریزی می نماید.
درمان غیر جراحی در استخوان پاشنه یا کالکانئوس می تواند تکنیک پرایس در مراحل اولیه و پس از آن و فیزیوتراپی در کلینیک های فیزیوتراپی تخصصی مانند کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی را شامل شود که اعم درمانهای موجود شامل موارد زیر است :
در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی تمامی موارد فوق قابل اجرا و تحت نظارت متخصصین می باشد.
درمان جراحی شکستگی استخوان پاشنه توسط متخصص ارتوپدی آشنا با انواع تکنیک های جراحی انجام پذیر خواهد بود. در بعضی از شکستگی های بدون جابجایی ممکن است عوارض جراحی محدود باشد و در بعضی از موارد شکستگی های چند قطعه ای که در شکل های همین صفحه ملاحظه نموده اید ممکن است جراحیهای بزرگ تر انجام شود. پس از جراحی پزشک متخصص ارتوپدی توصیه فیزیوتراپی و تمرینات حس عمقی و افزایش دامنه حرکتی را برای بیمار توصیه می نماید که در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی قابل اجرا و انجام می باشد.
با توجه به متون ذکر شده درد استخوان پاشنه تا دوسال میتواند برای بیمار رنج آور بوده و طول بکشد ولی با تکنیک های فیزیوتراپی می تواند به تدریج کاهش یابد.
نکته قابل توجه این است که برخی موارد ممکن است که بیماران نیاز به جراحی های تکمیلی برای کمتر کردن عوارض ناشی از شکستگی را نیاز داشته باشند که این عمل توسط فوق تخصص ارتوپدی قابل انجام خواهد بود.
لطفاً جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه نمایید