یکی از مشکلات عمده در بیماری های مغز و اعصاب درگیریهای سیستم عروقی در مغز و نواحی اطراف آن میباشد. درگیریهای عروقی در مغز به نام cerebral vascular accident یا همان CVA می باشد که با اختلالات حرکتی همراه می باشند بیمارانی که دچار این نوع اختلال اعم از انسداد یا خونریزی مغزی باشند توسط تجهیزات مختلف فیزیوتراپی در کلینیک های فیزیوتراپی پیشرفته تواناییهای قابل ملاحظهای را به دست خواهند آورد که در مقاله ی پیش رو نگاهی مختصر به این عارضه خواهیم داشت.
یکی از اختلالات مهمی که در سیستم اعصاب مرکزی به وجود میآید درگیری های عروقی مغزی به نام cerebrovascular accident یا همان CVA می باشد که در آن اختلالات عروقی می تواند شامل انسداد عروقی یا ترومبوز و یا تخریب و پارگی دیواره عروق یا هموراژ باشد در حقیقت تفاوت اصلی این دو در نحوه آسیب می باشد که هر دو می توانند منجر به اختلالات عملکردی در مغز شود اما :
به طور کلی علائم سکته های مغزی در مراحل اولیه میتواند شامل اختلالاتی منجمله
باشد. و لازم است تا در مورد بروز هر کدام از عوامل فوق سریعاً به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه نمود.
نکته قابل توجه این است که بهترین نتایج درمانی زمانی حاصل میشود که بیش از سه ساعت از لحظه ابتدایی علائم فوق نگذشته باشد.
F: face
از بیمار بخواهید که لبخند بزند در صورتی که غیر قرینگی وجود داشت علائم صورت را بررسی نمایید.
A:arms
از بیمار بخواهید که دو بازو را بالا ببرد در صورت ناتوانی در انجام این امر یک سمت را بررسی نمایید.
S: speech
از بیمار بخواهید که یک کلمه ساده را تکرار نماید و بررسی نمایید آیا خطا دارد؟
T:time
در صورت دیدن هر کدام از این علائم سریعاً با اورژانس مرکز درمانی نزدیک تماس حاصل نمایید.
در حقیقت متخصص فیزیوتراپی با ارائه راهکارهای جدیدی که در حیطه کاری متخصصین فیزیوتراپی می باشد می تواند عضلات و اعصاب را از طریق تحریک الکتریکی وادار به فعالیت نموده و این گونه فعالیت ها منجر به بازسازی مسیرهای عصبی مجدد در مغز می شود که نتیجه آن میتواند به افزایش بهبود عملکردی بیمار در انجام کارهای روزمره یا activity daily living ADL شود.
همچنین میدان های مغناطیسی و مگنت میتواند با تاثیر مستقیم بر فرایند ترمیم ناحیه آسیب دیده در مغز نقش موثری را در درمان این بیماران ایفا نماید که در کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی برای درمان این بیماران مورد استفاده قرار گرفته است.
یکی از بخش ها و روش های درمان در فیزیوتراپی بیماران سکته مغزی استفاده از تمرینات ورزشی طبی که با عملکرد تقویت عضلات و تعادل و توانایی کارهای روزمره می تواند باعث بهبود بیماران شود در حقیقت تمرینات می تواند باعث تقویت عضلات رفع کوتاهی های عضلانی و بهبود تعادل بیمار از طریق تمرینات تعادلی و بالانس شود.
پزشک متخصص مغز و اعصاب داروهای مورد نظر را از جمله در موارد اختلالات انسدادی یا ترومبوز عروقی و یا هموراژیک تجویز می نماید که هر کدام از این دسته داروها در بعضی از موارد متفاوت می باشند که بنا به نظر و تخصص متخصص مغز و اعصاب ضرورت این داروها و نحوه تجویز آن به بیمار توضیح داده می شود در هنگام فیزیوتراپی ضرورت دارو ها برای عملکرد بهتر و نتیجه درمانی مطلوب وجود دارد.
سوال مهمی که اکثر بیماران در در مورد بهبودی دارند این است که آیا درمان ها و فعالیت های بدنی و فیزیوتراپی و داروها میتوانند باعث بهبودی کامل شوند؟
همانطور که در عناوین قبلی ذکر گردید اکثر این بیماران در صورت کنترل علائم حیاتی در موارد هموراژیک نتایج بهتری خواهند گرفت در مقایسه با بیمارانی که اختلال انسدادی یا ترومبوز دارند اما نکته بسیار مهم این است که در موارد مختلف وسعت ناحیه درگیر جا و مکان ناحیه درگیر اهمیت بسیار مهمی داشته و حتی به لحاظ سنی و جنس نیز فاکتورهای مختلفی هستند که می توانند در نتیجه درمانی تاثیر گذار باشند.
کلینیک فیزیوتراپی مرکزی شریعتی با بهرهگیری از امکانات به روز تحت نظر متخصصین مغز و اعصاب و فیزیوتراپیست متخصص اقدام به درمان اینگونه بیماران نموده است و نتایج قابل قبولی به دست آمده است.
لطفا جهت اطلاعات بیشتر به لینک های زیر مراجعه نمائید